През тази година пандемията от COVID-19 предизвика световна криза, отразила

...
През тази година пандемията от COVID-19 предизвика световна криза, отразила
Коментари Харесай

Китай се стреми да изпревари САЩ и да стане най-големият потребителски пазар в света

През тази година пандемията от COVID-19 провокира международна рецесия, отразила се съществено и на китайската стопанска система, която записва спад от 6,8% през първото тримесечие. Впоследствие, икономическите действия се активизираха още веднъж и през второто тримесечие бе регистриран 3,2-процентов растеж. Данните за ноември пък демонстрират, че добавената цената на индустрията е повишена със 7% на годишна база, задграничните вложения са се нараснали с 8,3%, а продажбите на дребно – с 5%.

За да отговори на провокациите и променената вътрешна и външна среда, китайското управление формулира концепцията за развиване с двойна циркулация (двуцикличен модел), един от акцентите в която е оползотворяване преимуществата на големия локален пазар и непрестанно усилване на качествата за независимо развиване. Одобрени са осем задания за идната година, измежду които възстановяване на софтуерната мощност на Китай, увеличение на качествата за надзор на индустриалната и снабдителната вериги, понижаване на нездравословните излъчвания и други ограничения за превръщането на страната във въглеродно неутрална, заяви Радио Китай.

През 2020 година Китай се надява да изпревари Съединени американски щати и да се трансформира в най-големия потребителски пазар в света. Създаването на нова конструкция за развиване ще направи също по този начин връзките сред Китай и света по тесни. Това се вижда от анкета измежду 626 предприемачи, проведена от Китайско-европейската търговка камара, съгласно която 89% декларират, че ще продължат да влагат в Китай.

С новата администрация на Байдън ще има стратегически обзор на американско-китайските търговски политики. Вероятно няма да има голяма смяна в посоката.

Новият държавен секретар и Катрин Тай, председателката на бизнес съвета САЩ-Китай споделиха, че ще преразгледат политиките, само че не чакат да има съществени промени. Те чакат обстановката сред Китай и Съединени американски щати да се резервира със съдействие в климата и други.

Администрацията на Байдън ще се насочи към повече процеси и процедури. Това значи повече благоприятни условия за фирмите да разискват промени в политиките с консулството или с посолството или с организациите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР