През тази година Фондът на фондовете приключи някои от най-чаканите

...
През тази година Фондът на фондовете приключи някои от най-чаканите
Коментари Харесай

Екип на Евгени Ангелов и Елвин Гури ще управлява мецанин фонд за 55 млн. евро

През тази година Фондът на фондовете завърши някои от най-чаканите процедури за фондове, които ще влагат в стартъпи, софтуерни компании и планове за градско развиване

© Георги Кожухаров Сдружението " Бългериан Мецанин Партнърс ", в което основни лица са някогашният заместник-министър на стопанската система Евгени Ангелов и бизнесмена Елвин Гури, завоюва състезанието на държавния фонд на Фондовете за управител на мецанин фонда, който ще влага 55 млн. евро през идващите пет години. Изборът бе изработен в съревнование с трима участника, като спечелилият е различим в капиталовите среди с опита си в ръководството на фондове за дялови вложения.

Алтернатива на банковия заем

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Една от най-чаканите от дребните и междинни компании варианти за финансиране на Фонда на фондовете завърши с избора на " Бългериан Мецанин Партнърс " за управител. Мецанин фондът ще бъде основан с инжекция от 75.3 млн. лева, идваща от Оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност " 2014-2020, като към средствата ще се прибавят и още най-малко 28.5 млн. лева от частни коинвеститори. С това финансирането, което Мецанин фонда ще насочи към компании, надвишава 103 млн. лева

Новият фонд ще обезпечава опция на банковото кредитиране за компаниите. Той ще дава финансиране от 4.9 млн. лева до 13.7 млн. лева на една компания под формата на квазидялова инвестиция. Това е специфичен инструмент сред финансовото и дълговото финансиране, при който предприятията получават средства без това наложително да води до прекачване на значителен дял от тяхната благосъстоятелност на новия вложител. Но поради риска лихвата е по-висока от банковия заем.

Инвестициите, които Мецанин фонда ще прави до края на 2023-а година, би трябвало да са в планове, които водят до увеличение на продуктивността и експортния капацитет на българския бизнес. Клиенти на фонда ще са дребни и междинни предприятия, които се намират в зрял стадий на своето развиване.

Кой е мениджърът

Избраният управител, който ще ръководи Мецанин фонда, е новосформирано съдружие, в което сътрудници са Иван Христанов, Евгени Ангелов, Диана Аладжова и Лоид Шулц (мениджър в английски мецанин фонд-партньор). Член на обединяването е и " Ривър Стикс Кепитъл ", на което едноличен притежател е предприемачът Елвин Гури, както и Елеонора Сърбова. " Екипът се състои от експерти с дълготраен опит в ръководството на фондове за дялови вложения, както в България, по този начин и в чугбина. Партньорите са придобили своя професионален опит във водещи орлганизации в областта на ръководството на вложения ", стимулират избора си от държавния Фонд на фондовете.

През тази година държавната конструкция завърши доста от състезанията си за възлагане на разпределения й обществен запас. Сред тях бяха фондовете за дялови вложения в започващи предприятия, фондът за рискови вложения в софтуерни предприятия, фондовете за градско развиване, структурите за микрокредитиране.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР