През тази година държавата ще похарчи 73 млн. лева, за

...
През тази година държавата ще похарчи 73 млн. лева, за
Коментари Харесай

Държавата вади 73 млн., за да вдига качеството на работната ръка у нас

През тази година страната ще похарчи 73 млн. лв., с цел да увеличи квалификацията и качествата на работната ръка у нас, от каквито в последните години все по-често се оплаква бизнесът. Това стана ясно от думите на министъра на труда и обществената политика Бисер Петков пред Българска национална телевизия. Той означи, че отделянето на въпросната сума ще бъде разисквано на утрешното съвещание на Министерски съвет в границите на разглеждането на Националния проект за деяние по заетостта. Срещу въпросните 73 млн. лв. от държавния бюджет се плануват програмни ограничения, които да допринесат за повишението качеството на работната мощ, тъй като се обрисува недостиг. Това ще докара до повишение цената на труда - със 6,6% да нарасне компенсацията на едно заето лице през 2018 година, изясни още Петков.

Ниската безработица и даже апетит за квалифицирана работна ръка се следи в последно време на българския пазар на труда, означи още общественият министър. Според думите му синдикати и работодатели плануват 10-12% растеж на заплатите през актуалната година. " Бизнесът обаче е неудовлетворен от повишението на минималната работна заплата ", разяснява още Петков. По думите му, приходите ще не престават да порастват. В петък той ще се срещне със обществените сътрудници, с цел да набележат ограниченията за използването на европейския дирек за обществените права, който е един от главните цели.

Във връзка с българското европредседателство Петков съобщи, че в София е планувано провеждането на 23 събития, които към този момент започнаха. Има няколко конференции на високо равнище, в които ще се слагат значими за Европейски Съюз въпроси като бъдещето на труда, обществената стопанска система... Като председателстващ Съвета на министрите в региона на труда и обществените въпроси има значими 14 досиета, по които се чака България да реализира прогрес, изясни министърът.

" В началото на идната седмица в Европейския парламент започваме междуинституционалния диалог по Директивата за командированите служащи... Имаме доста работа във връзка с промените в Директивата за координацията на системите за обществена сигурност. Също и новата Директива, която е за реализиране на по-добър баланс сред персоналния и професионалния живот на родителите ", означи Петков.

Основният приоритет в нашата област е използването на европейския дирек за обществени права, който беше признат през ноември, сподели още той. Именно това е повода в петък да е поканил обществените сътрудници, с цел да обсъдят какви ограничения ще се набележат за използването на този дирек.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР