През Средновековието животът не е бил лесен и това е

...
През Средновековието животът не е бил лесен и това е
Коментари Харесай

12 мита за живота през Средновековието

През Средновековието животът не е бил елементарен и това е реалност. Страховити истории описват за равнището на медицината от това време

Но би трябвало ли да имаме вяра на всичко? Оказва се, че доста неща са единствено мит…

РЕЛИГИЯТА ЗАБАВЯ ТЕХНИЧЕСКИЯ ПРОГРЕС

Мнозина считат, че строгите религиозни убеждения дружно с заболяванията не разрешават на научната мисъл и на напредъка да се развиват. Затова тази ера е наречена Тъмните епохи.

Всъщност с помощта на средновековната черква в образователните стратегии са включени математиката и други науки. Рожба на Средновековието са книгопечатането, водните и вятърните мелници, очилата, магнитният компас. И в доста от тях роля играе църквата.

НЕ Е ИМАЛО СТОМАТОЛОГИЧНА ПОМОЩ

Стоматологията и през днешния ден се счита за форма на изтезание, тъй че може би мястото й е точно в Средновековието. Но забравяме, че нашите предшественици са имали стеснен достъп до захарта и зъбите им са били доста по-здрави. Оказва се, че и тогава зъбите са вадени благодарение на професионални принадлежности.

В началото на 1400 година италианският професор Джовани де Арколи написа етюд за стоматологичната помощ. В него изяснява по какъв начин да се резервира загниващ зъб, като се запълни със злато.

ПОЯСЪТ НА ВЕРНОСТТА

Всеизвестен е митът за воините, които преди дълъг поход оставят дамите си в железни окови, наподобяващи долно долни дрехи, с цел да не се съмняват във верността им. Всъщност изображението на пояса на верността се появява през 1405 година като смешка. Авторът на картинката има поради древноримска сватбена традиция да се слага на талията на булката колан в символ на непорочие.

ВЯРВА съдебна експертиза, ЧЕ ЗЕМЯТА Е ПЛОСКА

Обичайното подвеждане е, че едвам през Просвещението възгледите на хората по този въпрос се трансформират. Всъщност това излиза наяве още през VI в.пр.н.е. А за разпространяването на актуалния мит е отговорен писателят Вашингтон Ъруинг, който в „ История на живота и пътешествията на Христофор Колумб ”заявява, че хората от доколумбовата ера считат Земята за плоска.

ПРАВОТО НА ПЪРВА НОЩ

Правото на първа нощ е право на авторитетен човек или представител на властта да лиши от непорочност дамата на своя васал. Често се среща като сюжет във филми и книги за Средновековието. Всъщност няма никакви доказателства за сходна традиция. За първи път митът се появява в шумерските оказания за Гилгамеш.

ЖЕНИТЕ СА БИЛИ ДОМАКИНИ И СА ОТГЛЕЖДАЛИ ДЕЦАТА

В реалност през Средните епохи дамите правят и мъжка работа и са пълноценни членове на обществото, ръководят фамилни магазини, таверни и гостилници. Достигат даже до властови позиции: дами са кралици и ръководят манастири.

Когато след чумата популацията на Лондон понижава два пъти, предприемачеството, включително и пивоварството, се поемат от вдовиците.

ХОРАТА СА ЖИВЕЛИ ДО 30 ГОДИНИ

Има разлика обаче сред дълготрайност на живота и предстояща дълготрайност на живота. Първото е животът на съответен човек, а второто – усреднен статистически индикатор. Именно той е еднакъв на 30 години поради високата детска смъртност.

Да си представим семейство с четири деца. Първото дете умира скоро след раждането, второто доживява до 70 години, а родителите умират на 35 и на 60. Така междинната предстояща дълготрайност на живота на това семейство е 41 години. Но това не значи, че след 40 всички поголовно умират.

НИСКА ХИГИЕНА

Фактите приказват противоположното. Възможно е този мит да е зародил, защото хората рядко са взимали вана. До XIX в. е много комплицирано да се нагрее огромно количество вода едновременно. Римляните вземат решение този проблем с публичните бани.

ЗАРАДИ МРЪСНАТА ВОДА съдебна експертиза ПИЕ ВИНО И БИРА

Всъщност по-големите градове пораждат към огромни източници на прясна вода. Така че с водата всичко е наред. Бирата тогава е доста по-слаба от актуалното пиво и се пие основно за утоляване на жаждата.

СРЕДНОВЕКОВНАТА МЕДИЦИНА Е БЕЗУМИЕ

Смята се, че лекарите от това време са изцяло несъответстващи и са можели да пробият черепа на човек, с цел да го избавят от злобен дух. Всъщност медицинските познания са изцяло, рационални. Дори и през днешния ден се употребяват някои модифицирани средновековни практики – да вземем за пример, за лекуване на изгаряния или заличаване на вируси. Именно през Средновековието са се досетили да изследват физиологичните течности за слагане на диагноза.

ХОРАТА СА ИЗМЪЧВАНИ С „ ЖЕЛЯЗНАТА ДЕВА “

За.Девата “ за първи път се написа през XVIII в., базирайки се на екзекуция от 1515 година Макар че множеството разкази за средновековни изтезания са датирани към по-късен интервал, а действителни свидетелства на практика липсват.

ПАПЕСА ЙОАНА

Според легендата папата жена заема Светия трон 2 години – от 855 до 858 година В реалност Лео IV е на престола от 847 до 855 година, а Бенедикт III – от 855 до 888 година Интервалът сред тях е единствено няколко седмици.

Смята се, че папата жена е преоблечена в мъж и никой не подозира нищо, до момента в който главата на католическата черква не ражда дете пред изумените погледи на присъстващите. Първото споменаване за папеса Йоана се появява 200 години след хипотетичното й битие. Ако е истина, за какво никой не го е написал по-рано?

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР