През следващото денонощие под влияние на средиземноморски циклон, който ще

...
През следващото денонощие под влияние на средиземноморски циклон, който ще
Коментари Харесай

НАХЛУВА СТУД! Дъждът преминава в сняг, ще натрупа до 15 см, температурите се понижават

През идващото денонощие под въздействие на средиземноморски циклон, който ще минава южно от страната ще се сътвори валежна конюнктура. Валежите от юг-югозапад ще се засилват и до сутринта ще обзет по-голямата част от страната. С сдържан и краткотрайно мощен северозападен вятър ще нахлува леден въздух и по високите полета на Западна България, и в Предбалкана дъждът бързо ще премине в сняг; ще се образува снежна завивка сред 5 и 15 cm. Това оповестяват от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

През деня преваляванията ще продължат и ще обзет и Североизточна България, а обилни ще бъдат на доста места в югозападната половина от страната. На места в Югоизточна България ще има гръмотевична активност. Температурите ще се намаляват и в по-голямата част от страната оптималните ще бъдат в утринните часове. Към 14 часа преобладаващите температури ще бъдат от минус 1-0° в Дунавската низина и високите западни полета до 12-14° в Източна България, където през по-голямата част от деня ще продължи да духа сдържан южен вятър. През нощта против сряда в по-голямата част от страната преваляванията ще продължат, обилни ще са тук-там в източната й половина, като със захлаждането и в Североизточна България дъждът ще премине в сняг.
свързани новини40613на 28.11.2021209874на 01.12.2019
Атмосферното налягане е доста по-ниско от междинното за месеца – още ще се намали, едвам късно вечерта от запад ще стартира постепенно да се покачва.

Над Черноморието ще доминира облачно време и на доста места ще превалява дъжд. Все още ще духа сдържан вятър от южната четвърт. Максимални температура на въздуха: 13°-15°. Температурата на морската вода е 11°-13°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините ще доминира облачно и мъгливо време. Ще има превалявания най-вече от и ще се образува снежна завивка. По планинските проходи ще има снежни виелици и ще се образуват навявания. Ще духа мощен югозападен вятър, който още преди обяд в масивите от западната половина от страната ще се ориентира от запад-северозапад. Максимална температура на височина 1200 метра към 3°, на 2000 метра - минус 1°.

В сряда ще бъде студено и към момента прохладно, само че до обяд преваляванията ще спрат, най-късно в централната част на Северна България. От юг облачността ще се раздира и над доста региони ще намалее до най-вече слънчево. Вечерта северозападният вятър ще отслабне, през нощта против четвъртък ще придобие южна съставния елемент, а в котловините на Западна България ще стихне и на обособени места ще се образува мъгла. В четвъртък сутринта ще е студено с преобладаващи минимални температури сред минус 7° и минус 2°, малко над нулата по Черноморието. Над планините и планинските региони, както и над Източна България денем ще бъде най-вече слънчево и с до сдържан южен вятър ще се затопля. На обособени места в котловините и около Дунав ще остане мъгливо, а до вечерта от запад ще се появи раздрана висока и междинна облачност, която през нощта против петък ще се усилва и вплътнява. В петък от запад на изток още веднъж ще има превалявания от дъжд, по-съществени в Рило-Родопската област; допустимо е и да прегърми. В източната половина от страната вятърът от югозапад ще се усили и там дневните температури ще са по-високи от нормалните за декември - до 14°-15°.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР