През следващите шест месеца трябва да наблюдаваме как се движи

...
През следващите шест месеца трябва да наблюдаваме как се движи
Коментари Харесай

Владимир Сиркаров: Лихвите тепърва ще растат, битката с инфлацията ще продължи

През идващите шест месеца би трябвало да следим по какъв начин се движи инфлацията, изключително при храните. Въпреки спада на инфлацията на годишна база, борбата се нея ще продължи.


Всички ние би трябвало да се подготвим за по-високи лихви, което е напълно естествено в тази обстановка.

Това съобщи в изявление за БГНЕС икономистът и лекар по финанси Владимир Сиркаров.


С него разясняваме по какъв начин повишението на лихвите ще се отрази на бизнеса и жителите.


„ Тенденцията занапред ще е за повишение на лихвите. Такава е световната обстановка. Тук имаме закъснение, само че всички ние би трябвало да се подготвим за по-високи лихви, което е напълно естествено. Тук няма да има някакъв форсмажор, някаква изненада или по-скоро не би трябвало да има. Трябва да си създадат сметка всеки един, който е взел към този момент заем, който занапред ще взима заем, че в един краткосрочно-средносрочен проект ще би трябвало да свикнем с по-високи лихви “, съобщи финансистът.


Той се надява, че този развой в България ще е релативно по-плавен, само че играят роля доста външни фактори. „ Нещо, което съвсем не се разяснява е, че повишението на лихвите може да пристигна главно от действителната стопанска система. Т.е. действителният бранш да изпита усложнения. Общоевропейските трендове за намаление на икономическия напредък може да доведат до проблеми в обслужването на заеми или в туптене на топката на бизнесите за нови вложения “, предизвести Владимир Сиркаров.

Според него хубавото е, че в България и банковият бранш, и застрахователният бранш са добре капитализирани и ликвидни, само че „ в една сходна несигурна обстановка би трябвало да се натрупат буфери и би трябвало да се внимава “.


По отношение на към този момент признатият бюджет за тази година и дали той донесе усмиряване на политическите и публичен живот, Сиркаров счита: „ Приемането на бюджета беше предстоящо. Настоящото държавно управление е атакувано от съвсем всички направления, само че в последна сметка би трябвало да има постоянен кабинет, би трябвало да има взаимни отстъпки, в политиката играта е такава. Сега въпросът е да се вглеждаме какво се прави от това държавно управление, тъй като намаляването на напрежението към държавното управление минава само и единствено през дейности, които демонстрират положителни резултати “, изясни той и добави, че без това този кабинет няма по какъв начин да оцелее. Сиркаров уточни, че бюджетът е много обществен. „ Финансовото министерство се пробва да даде на всеки, който желае, с цел да може да им едно релативно успокоение “, счита икономистът. Той добави, че в приходната част все още е заложен доста по-сериозен растеж по отношение на проектобюджета на служебния кабинет. „ Имаме добра наклонност все още, само че приходите са разчетени на допустимо най-оптимистичния сюжет. Не е нереалистично - може да се случи, само че вероятността да не се, е огромна, тъй като това е много сериозен оптимизъм в среда, в която занапред до края на годината ще следим така наречен изстудяване на стопанската система. Виждаме Германия и други страни в Европа към този момент регистрират сходни трендове, което неизбежно ще докара до отрицателни резултати върху България. Да не приказваме, че генерално политиката на ЕЦБ цели да се внесе малко мъртвило в икономическия напредък през по-ниското кредитиране, с цел да може инфлацията стабилно да се намали “, разясни Сиркаров.

Той означи, че сега се приказва, че инфлацията в страната се намалява на годишна база. „ Виждаме в България два месеца намаление на общата кошница на потребителските цени, само че годишната инфлация към момента е над 8%, което е много. Тепърва борбата с инфлацията ще би трябвало да продължи. Както сподели гуверньорът на Българска народна банка Димитър Радев сега следим фискална агресия, т.е. имаме дефицитно харчене. Когато паричната политика е рестриктивна - изтеглят се капитали, усилват се лихви, фискалната политика също би трябвало да оказва помощ за този развой, т.е. да е рестриктивна. В България не го виждаме това и съгласно мен това ще докара до равнища сигурно над 2% годишна инфлация още релативно дълго време “, акцентира Сиркаров.

Според него през идващите шест месеца би трябвало да следим по какъв начин се движи инфлацията, изключително при питателните артикули. „ Със сигурност огромен риск е бюджетът, т.е. в случай че има проблеми в приходната част по какъв метод ще се реагира “, означи Сиркаров. Той счита, че поръчката на финансовия министър Асен Василев да не се подвигат налозите е вярна, само че при едно разлюляване на бюджетната рамка сигурно ще има сериозен напън за увеличение на налозите, което не би трябвало да вършим.

Икономистът акцентира, че би трябвало да следим и енергетиката, която би трябвало да бъде доста сериозен приоритет. „ Трябва да се приказва в конкретика, би трябвало да се прегледа както газовата тематика, по този начин и нуклеарната енергетика и опциите за развиване, само че ние не би трябвало да оставяме, както доста постоянно се случва, по течението и да чакаме какво ще се случи и тогава да вземаме решения какво да вършим. Трябва да мислим предпочитано за стопанската система и за развиването на стопанската система “, безапелационен е той. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР