През следващите дни ще стане ясно дали ще имаме правителство

...
През следващите дни ще стане ясно дали ще имаме правителство
Коментари Харесай

ГЕРБ и ПП-ДП редят пасианса: Ротация или избори 2 в 1?

През идващите дни ще стане ясно дали ще имаме държавно управление след ротацията, или се упътваме към избори 2 в 1. В края на предходната седмица стана ясно, че всеки от сътрудниците във властта има собствен дневен ред.

ГЕРБ-СДС са насрочили за на следващия ден - 5 март, национално заседание, на което ще показват план на съдружно съглашение с ПП-ДБ.

На 6 и 7 март от партията ще са на конгрес на Европейската национална партия (ЕНП), а за 8 март е планувана среща с сътрудниците в ръководството, от която да стане ясно ще има ли сглобка.

Програмата на ПП-ДБ е друга. За на следващия ден те възнамеряват среща за регулаторите и комисията по корупция, на която са поканили ГЕРБ. А на 6 март Николай Денков ще подаде оставката си. Все още не е ясно ще се видят ли с ГЕРБ на 8 март, информира бТВ.

Дали ще има пресечна точка сред двете обединения остава най-голямата въпросителна все още. Всичко зависи от това какво ще предложат на следващия ден ГЕРБ. Днес те резервираха безмълвие, само че е ясно, че приготвят два документа. Единият е съдружно съглашение сред тях и ПП-ДБ. Другият е механизъм по какъв начин ще се взимат решенията, по какъв начин се вършат назначенията и по какъв начин се носи отговорност. Важно е и дали на следващия ден ще има среща сред тях и ПП-ДБ по тематиката регулатори.

Как се стигна дотук?

Всичко стартира с концепцията за меморандум, написан изненадващо от ПП-ДБ на 20 февруари. И касаещ и властта, и регулаторите. Тогава съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков разгласи:

" Ако меморандумът не бъде признат, ще предложим на нашите сътрудници избори две в едно ".

Ако ГЕРБ решат да припознаят непознат претендент, да вземем за пример от Движение за права и свободи - то това ще е тяхна квота, предложиха още ПП-ДБ. Последва мълниеносен отговор.

" Този меморандум - това е всичко друго, само че не и кардинално. Да поделим с Кирил страната на две. За мен от всичко това написано изборите две в едно са логически свършек на тази некоалиция ", отговори му водачът на ГЕРБ Бойко Борисов.

" Виждам, че някой желае да си делне страната по един другоземен метод, за мен е неуместно ", коментира тогава ръководителят на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски (вече и съпредседател на партията).

Последва още една твърда позиция. " Няма да подпиша меморандума. По създание този документ предлага, забележете, две политически сили да се спогодят в безусловно несъгласие на Конституцията, демокрацията и европейската процедура ", разгласи вицепремиерът и номинираната за министър председател Мария Габриел от ГЕРБ.

През идващите дни водачът на ГЕРБ направи контраоферта - " Щом ПП-ДБ желаят 50 на 50 на регулаторите, тогава ГЕРБ желае 50 на 50 в Министерския съвет ".

Борисов добави, че ще предложат съдружно съглашение, което ще показват на 5 март и оферират да бъде подписано на 8 март. 

" На 8 март, в случай че сме се разбрали, вървим напред. Ако не сме се разбрали - гласуваме оставката на Денков и държавното управление и отиваме на избори ", съобщи той.

" Имам възприятието, че се вършат моноспектакли, които да стигнат до евентуални избори ", разяснява Кирил Петков.

Така на 1 март от ПП-ДБ направиха трето предложение - среща за регулатори и комисията по корупция.

За на следващия ден всеки си има дневен ред - едните ще показват съдружно съглашение, до момента в който другите чакат за среща. Сигурно е, че Николай Денков ще внесе оставката си в Народното събрание на 6 март. Кога ще бъде прегледана и какво ще последва - също не е ясно.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР