През следващите 48 часа синоптичната обстановка на Балканите ще се

...
През следващите 48 часа синоптичната обстановка на Балканите ще се
Коментари Харесай

Предупреждения за опасно време в сряда

През идващите 48 часа синоптичната конюнктура на Балканите ще се утежнява. Причината е преминаващ през  полуострова средиземноморски циклон.

През нощта срещу сряда  над по-голямата част от страната ще доминира раздрана облачност. По-значителна ще е тя над Западна  и Северозападна България , като над тези региони ще стартират превалявания от дъжд. Ще духа слаб до сдържан югозападен вятър. Над Източна България и мощен - с пориви до 90-100 км/час!

Минималните температури ще се покачат и ще са сред плюс 12°С и плюс 18 °С. По-хладно ще се задържи единствено над котловинните от Западна и Централна България  – до 8-10°С.

През деня в сряда  над Западна , Централна  и Североизточна България  ще се развива мощна купест-дъдждовна облачност. На изолирани региони преваляванията ще са интензивни, придружени  от гръмотевици, ще има условия и за градушки, а над районите с червен код - и от суперклетки. 

Вятърът над западните региони ще се ориентира от северозапад  и ще стартира да нахлува леден въздух.В останалата част от страната вятърът ще се задържи от юг-югозапад и ще е до сдържан. Границата сред дъжд и сняг ще се снижи и през нощта против четвъртък ще е под 1300метра. 

Максималните температури ще бъдат в необятни граници – от 15°-18°C в северозападните региони. Доста по-високи – до  27°-32°C, в Югоизточна България.
Времето в София
През нощта срещу сряда  от запад облачността ще се усили и на доста места към среднощ ще превали и прегърми. Вятърът ще се ориентира от северозапад и ще прониква по-студен въздух. Минималните температури ще са сред 8-10°С, а оптималните – към 18°С. През деня времето ще е най-вече облачно с развиване на купрсто-дъждовна облачност. Очакват се превалявания и гръмотевици. 
Времето по планините
На доста места в Рило-Родопския масив и Централна България ще паднат обилни превалявания от дъжд, като най-интензивни ще са явленията през нощта против четвъртък.

Бъдете деликатни! Повишава се рискът от свлачища и местни наводнения в Рило-Родопския масив!

През деня в сряда ще е най-вече облачно със обилни превалявания от дъжд. Над 1300-1500 метра преваляванията ще са и от сняг. Ще духа сдържан до мощен югозападен вятър, който вечерта ще се ориентира от северозапад и с него ще стартира да нахлува леден въздух, тогава и преваляванията ще се усилят. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде към 15°C, на 2000 метра - към 2°C.
Времето по Черноморието
През целя ден ще е облачно и дъждовно. Очакваме и гръмотевична активност в следобедните часове. Ще духа сдържан до краткотрайно мощен вятър от югозапад. Очакват се и съвсем ураганни пориви напразно! След обяд ще стартират и превалявания от дъжд.  Максималните температури ще бъдат сред 28°C и 30°C. Температурата на морската вода ще бъде към 12-13°C. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.
Времето на Балканите
През третия дни на новата седмица средиземноморски циклон ще окаже въздействие на времето на Балканския полуостров.

Очакваните превалявания на 17 и 18 април ще покачат доста равнищата на подпочвените води, което ще ускори риска и от активизиране на свлачища в  Северна Гърция и региона на Рило-Родопския масив. Очакваните количества превалявания тук-там ще надминат 50 -80/кв.м. Валежи от сняг се чакат в Динарските планини и Сърбия, оповестяват от

 
 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР