През следващите 16 месеца десет ментори ще помагат на т.нар.

...
През следващите 16 месеца десет ментори ще помагат на т.нар.
Коментари Харесай

Ментори ще помагат на „трудни“ момичета от възпитателно училище в Плевенско

През идващите 16 месеца 10 ментори ще оказват помощ на така наречен „ сложни “ девойки от Възпитателното учебно заведение – пансион /ВУИ/ „ Христо Ботев “ в село Подем, Плевенско да се социализират. Менторите ще бъдат доброволци. Те ще вземат участие в осъществяването на плана „ Менторство за приобщаване “, който е ориентиран към младежи с противообществени прояви, заяви ръководителят на плана Даниела Димитрова.
„ ВУИ „ Христо Ботев “ е единствената институция в страната за девойки на възраст от 13 година до 18 година, които имат криминогенно и девиантно държание. Подходът, който ще въведем и ще тестваме, е менторството на ценностно, на възпитателно равнище. Менторите ще бъдат авансово готови, с цел да има резултат от тяхната работа “, разясни Даниела Димитрова.
Менторите всеки месец ще организират срещи с девойките във ВУИ „ Христо Ботев “. Ще приготвят сесии за неофициално обучение, ще организират тренинги за личностно развиване – ролеви игри, полемики по тематики и други Предвидено още те да провеждат фамилни ваканции на тийнейджърките – множеството от тях идват от институции и не са живели в естествена фамилна среда. Ваканциите могат да бъдат в дома на ментора или на почивна станция.
Проектът включва и стратегия за създаване на обществени умения. Момичетата ще посещават всеки месец разнообразни институции, структури на локалната власт и други Така те ще се приготвят за живота откакто изоставен възпитателното учебно заведение.
В плана е включен и креативен модул, който ще помогне на тийнейджърките да развият своите способности и гении.
„ Децата в учебното заведение са 20. Настанени са при нас със правосъдни решения. Образованието, което предлагаме, е от 1-ви до 12-ти клас. То има и професионална устременост – приготвяме ги за шивачки, готвачки и за фризьорство. Максималният период за престой във ВУИ „ Христо Ботев “ е 3-годишен. Но в случай че момичето желае, може да остане при нас до довеждане докрай на 12-ти клас. Предвидените действия по плана ще внесат и огромно многообразие в нашето всекидневие с тях. Животът, който децата са водили преди да постъпят при нас, ги кара да бъдат по-предпазливи и мъчно позволяват някой близо до себе си. Ние сме хората, които да им дадем насоки, да спечелим доверието им и те да ни усещат като упора “, добавя Нина Атанасова, шеф на учебното заведение.
Проектът се извършва от Сдружение „ Плевенски публичен фонд „ Читалища ” в партньорство с Възпитателно учебно заведение – пансион „ Христо Ботев ” в село Подем. Бюджетът му е близо 50 000 евро. Средствата за него са обезпечени по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 година
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР