През септември в Германия се разгоря дискусия около няколко сексуални

...
През септември в Германия се разгоря дискусия около няколко сексуални
Коментари Харесай

Мигрантите-изнасилвачи - мит или реалност?

През септември в Германия се разгоря полемика към няколко полови закононарушения, за чиито причинители се допуска, че са чужденци или бежанци, написа "Дойче веле ".

В понеделник в Бон стартира развой против мъж от Гана, за който се твърди, че през април е изнасилил млада жена пред очите на приятеля ѝ, с който били на палатка.

В Лайпциг незнаен причинител с южняшки черти брутално пребил и изнасилил джогърка. Друга джогърка пък била изнасилена в Бавария от нигериец с отхвърлена молба за политическо леговище. Пак в тази провинция едно 16-годишно момиче било изнасилено посред улицата – допуска се, че от афганистанци.

'Our wives and daughters are afraid of sexual assaults': Minister warns #Germany has lost control of migrantshttps://t.co/4XFP9M4wrw
— EDUSKUNTAVAALIT (@Eduskuntav) September 23, 2017
А във Фрайбург тече углавен развой против бежанеца Хюсейн К., който (според самопризнанието му – бел. ред.) изнасили и умъртви 19-годишна студентка.

Осъдиха трима мигранти, изнасилили жена онлайн във "Фейсбук "

Агенция ДПА акцентира, че паралелно с тези обстоятелства в медиите от време на време се появяват и подправени или най-малкото тенденциозни вести по тематиката. Нека не забравяме също така, че новото, по-строго законодателство против половите закононарушения автоматизирано усилва числата.

Вижте във видеото горе: Кои са страните с максимален брой изнасилвания

Повече осъществени закононарушения

Независимо от всичко това полицейската статистика демонстрира лека наклонност нагоре. Според индикаторите за 2017 година (които още не са публично публикувани), в Германия са регистрирани 6 744 приключени и 1 175 незавършени акта на обезчестяване или полово посягане – растеж от 12,8% спрямо предходната година. Заподозрени са общо 6 476 души, от които 38,8% не са германци, а общо 800 са претенденти за политическо леговище. Според произхода им към 15% са турци, 9,2% сирийци и 8,6% афганистанци.

Сравнителната статистика сочи, че от 2005 година насам процентът на чужденците-извършители се колебае сред 28 и 31 на 100. В годината на така наречената „ бежанска рецесия " този % отива над 33, а през тази година се е покачил с още 5 пункта. (От кореспонденцията на ДПА не излиза наяве дали в тази ситуация става дума единствено за наказани причинители или и за обвинени – бел. ред.)

Процентът на хора от задграничен генезис, забъркани в такива закононарушения, е по-висок от % на хората от същия генезис, забъркани в други типове закононарушения, изяснява професор Йорг Кинциг, шеф на Института по криминология в Тюбинген. „ А това е обезпокоително ", добавя той.

Но каква е повода? Какво ни споделят тези цифри? Нима бежанците са по-зли от нас? Нима са склонни към повече свирепост и принуждение, белким ненавиждат дамите, белким са безпощадни и полови фанатици повече от хората тук? Нещата не са толкоз елементарни, единомислещо дават отговор специалистите.

Три фактора

Първият фактор, за който мнозина с наслада си затварят очите, е разликата в готовността на жертвите да подават тъжба, изяснява криминалистът професор Кристиян Пфайфер: „ Срещу локални хора по-рядко се подават тъжби - заради чувството, че чужденците са по-голяма опасност ", споделя той.

Втори фактор: възрастта. Според полицията, мъжете под 40-годишна възраст по принцип по-често клонят към принуждение. А таман измежду бежанците тази възрастова група е свръх съразмерно показана. Така да вземем за пример 40% от хората, които идват в Германия от Северна Африка, са млади мъже.

„ Във всяка страна тези младоци са най-опасните ", изяснява Пфайфер. „ И без значение от това каква вяра изповядват, мъжете би трябвало да се научат да контролират евентуалната си експанзия ", добавя психоложката Маги Шауер от университета в Констанц. А за това би трябвало време.

„ В западните общества взаимният живот и социализацията са напълно други спрямо културите, където господства ислямът. Тези два свята могат мощно да се сблъскат ", установи тя.

Третият фактор е възприятието за невъзможност. „ Имаме си работа с риск, възникващ в групата хора, които не виждат тук късмет нито за леговище, нито за протекция ", споделя Пфайфер.

Той пледира за огромни и огромни стратегии за връщането на тези хора в техните страни. „ Насилието се предотвратява, като им се сътвори късмет. И дано получат този късмет вкъщи си ", разяснява той.

Просто да ги екстрадираш – това е дълга и мъчителна работа, така че по-добрият метод са стратегиите за завръщането им вкъщи. „ Ако превърнем това завръщане в атрактивна алтернатива за тях, тогава ще имаме и повече сигурност тук ". За задачата немското държавно управление би трябвало да отдели един милиард евро, счита Пфайфер.

Не става "все по-лошо "

А за тези, които ще останат тук по-дълго или вечно, рецептата е добре известна: интеграция. „ В продължение на години следим по какъв начин се развива престъпността измежду живеещите в Германия млади поляци, руснаци, италианци или турци: във всички тези групи тя спада ", акцентира Пфайфер. „ Тоест, това непрекъснато вайкане, това „ става все по-лошо " е напълно безпричинно. "

Независимо от това професорът признава, че към полови закононарушения са по-склонни хората, произлизащи от мачистки култури, „ а така или другояче сериозен дял от пришълците са точно такива ". Така че в курсовете за интеграция би трябвало изключително упорито да се постанова съзнанието, че тук мъжете и дамите са равни.

„ За страдание, подобен специфичен акцент не се слага ", недоволна е Нора Брецгер, която от 2009 година насам професионално се грижи за бежанци в Берлин. В курсовете тази тематика е или едва застъпена, или напълно липсва.

„ А би трябвало да приказваме за това доста по-открито. Не бива да подхождаме към въпроса, все едно, че е някакво табу ", добавя и психоложката Маги Шауер. Защото усвояването на една просвета е допустимо - по този пункт Пфайфер и Шауер са на едно мнение.

„ По този метод можеш да овладееш даже доста сложни групи, които наподобяват като опасност и в началото основават много проблеми ", споделя професорът. А Шауер прибавя: нито едно принуждение, нито едно полово посягане, нито едно обезчестяване не могат да бъдат оправдани с аргумента за „ другата просвета. И тези мъже добре го знаят. "
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР