През септември 2018 г. общият показател на бизнес климата намалява

...
През септември 2018 г. общият показател на бизнес климата намалява
Коментари Харесай

Леко влошаване на бизнес климата през септември

През септември 2018 година общият индикатор на бизнес климата понижава с 1.5 пункта спрямо август, което се дължи на по-неблагоприятния бизнес климат в строителството и бранша на услугите.

Промишленост. Съставният индикатор „ бизнес климат в индустрията “ резервира равнището си от предходния месец. Промишлените бизнесмени правят оценка актуалната индустриална интензивност като удобна. Според тях обаче осигуреността на производството с поръчки е понижена, което е съпроводено и с намалени упования за активността на предприятията през идващите три месеца.

Основните фактори, затрудняващи бизнеса, не престават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда и дефицита на работна мощ. Относно продажните цени в индустрията преобладаващите упования на мениджърите са те да останат без смяна през идващите три месеца.

Строителство. През септември съставният индикатор „ бизнес климат в строителството “ се намалява с 5.8 пункта, което се дължи на изместване на оценките и упованията на строителните бизнесмени за бизнес положението на предприятията от „ по-добро “ към опазване на „ същото “. Същевременно мненията им по отношение на строителната интензивност през последните три месеца, както и упованията им за идващите три месеца, са по-неблагоприятни.

Недостигът на работна мощ, несигурната икономическа среда и конкуренцията в сектора остават главните проблеми за развиването на активността. По отношение на продажните цени в строителството мениджърите плануват опазване на тяхното ниво през идващите три месеца.

Търговия на дребно. Съставният индикатор „ бизнес климат в търговията на дребно “ остава почти на равнището си от август. Оценките на търговците на дребно за размера на продажбите през последните три месеца са удобни, като и в прогнозите им за идващите три месеца се регистрира известно усъвършенстване.

Основните спънки за развиването на бизнеса не престават да бъдат свързани с конкуренцията в сектора, несигурната икономическа среда и незадоволителното търсене. Относно продажните цени търговците чакат те да останат без смяна през идващите три месеца.

Услуги. През септември съставният индикатор „ бизнес климат в бранша на услугите “ понижава с 1.7 пункта основно заради изместване на оценките на мениджърите за актуалното бизнес положение на предприятията от „ по-добро “ към опазване на „ същото “. Мненията им по отношение на актуалното търсене на услуги са по-резервирани, като и упованията за идващите три месеца се утежняват.

Най-сериозните усложнения за активността остават конкуренцията в сектора и несигурната икономическа среда, като през последния месец се регистрира усилване на отрицателното влияние на първия фактор. По отношение на продажните цени в бранша на услугите мениджърите плануват опазване на тяхното ниво през идващите три месеца.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР