През седмицата стана ясно, че националният ни отбор по биатлон

...
През седмицата стана ясно, че националният ни отбор по биатлон
Коментари Харесай

Защо националка спира с биатлона на 24?

През седмицата стана ясно, че националният ни тим по биатлон ще има нов треньор - украинецът Василий Мукшин. Името на 60-годишния експерт не е ново за България.

Два пъти той е отпред на женския ни внушителен отбор - от 1999 до 2005 година, а по-късно от 2007 година до 2010 година

Традиционно Милена Тодорова и Владимир Илиев ще упражняват независимо, а в " А " тима влизат Антон Синапов, Благой Тодев, Васил Зашев, Константин Василев, Даниела Кадева, Лора Христова и Валентина Димитрова.

За всички фенове на белия спорт незабавно направи усещане отсъствието в листата на Мария Здравкова. Тя е единствено на 24 години, само че поставя завършек на кариерата си. Защо?

" Би било неуместно, в случай че си дам оценка повече от 2 на миналия сезон. Със сигурност бе най-лошият ми досега. Абсолютно нищо не се получи добре, нито бягането, нито стрелбата... Имах си своите пояснения за беговата форма, само че до последно не съумях да схвана повода за стрелбата ми. Единственото позитивно, което мога да доклада е, че персонално аз усещах всеки един от тима по-близък от всеки път ", споделя за www.btvsport.bg Мария.

Красавицата има трима братя, а първите си стъпки върху писалките прави под вещото управление на четвъртата на 15 км от Игрите в Нагано 1998 Павлина Филипова в Берковица. Тогава на върха стъпва единствената ни досега олимпийска шампионка в зимните спортове - Екатерина Дафовска.

" Решението за отказването беше в мислите ми още след края на предишния сезон, мъчно одобрих смяната на треньорите и отказването на остарелия вакс екип.

Бях доста близка с тези хора и след тежкия сезон през тази година още по средата, знаех какво е най-правилно да направя за себе си. Разбира се, че ми се искаше да продължа, това бе моята фантазия и не си представях всичко да завърши едвам на 24, само че аз съм реалистка, а също по този начин максималистка.



Последните 2 години нещата очевидно не вървяха. Тази година беше цялостна със здравословни проблеми и си дадох сметка, че тези резултати не ме карат да се усещам добре, колкото и да обичам това което върша. Може би съм дала всичко, на което съм била способна ", добавя едно от най-красивите лица на българския спорт.

Не са един и двама тези, които се пробват да я разубедят. " Доста хора се пробваха да поговорят с мен, само че аз съм доста твърда и непоклатима, когато взимам решение, а в тази ситуация то бе изрично. Не мога да кажа нищо неприятно за треньора (бел. ред. - полякът Адам Колоджиейчик), само че от моя опит и разбирания през годините, треньорът би трябвало да е доста непосредствен със състезателя, а в този случай това не беше по този начин.

Може би нрав или езикова преграда, само че не успяхме да се намерим по метода, който аз самата считам за верен, с цел да върви състезателя напред. Методиката също се оказа не в моя изгода, само че несъмнено, това не значи, че за различен няма да работи ".

Признава, че не си потегля с горест. " В никакъв случай с отчаяние, пушката и писалките бяха най-хубавите ми другари през последните 10 години, те не носят виновност.

Щастлива съм, че съм имала опцията да се състезавам на най-високо равнище, спортът ми е дал доста и почтено казано не желая да се оттеглям изцяло от него.



До последно горях в това, което върших и го върших с цялото си сърце ", не крие вълнението си Мария, която носи гордо българското знаме по време на откриването на олимпийските игра в Пекин.

" Честно още не мога да си го показва, какво ще е бъдещето. Със сигурност доста по-различно от последните 10 години, тъй като през лятото ни беше главната подготовка и съм била все на лагери. Надявам се да е цялостно с хубави страсти, пътуваня и занимания.



Както споделих не ми се желае да се отронвам изцяло от спорта, само че като начало желая да си взема глътка въздух - душевен и физически. След това ще мисля. Трябва да завърша образованието си, това е приоритет в този момент.

Със сигурност бих тръгнала по същия пък. Спортът ми даде същински другари, научи ме на дисциплинираност, непримиримост и страсти, които не знам по-какъв различен метод могат да се изпитат. Само един състезател съм сигурна, че би ме схванал. Разбира се, че не е било елементарно, само че си е заслужавало и не скърбя за нищо ", приключва Мария.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР