През пролетта на 1867 година руският цар продава Аляска на

...
През пролетта на 1867 година руският цар продава Аляска на
Коментари Харесай

Продажбата на Аляска - най-глупавата сделка на Русия


През пролетта на 1867 година съветският цар продава Аляска на Съединени американски щати за смешната сума от 7,2 милиона $. Какво се крие зад тази договорка " кон за кокошка "? Ето нейната любопитна история:

По това време договорката е доста оспорвана в американското общество. Големият въпрос е за какво им е притрябвала на Съединени американски щати Аляска, наричана иронично " огромният ледник ". Странното е, че тогава нито един американски вестник не подлага на критика договорката, споделя историчката Джоан Ентънсън: " Нито едно печатно издание не излиза със заглавия като " Закупихме си хладилник " или пък " Сдобихме се със задния двор на Русия ". За договорката се споделя единствено, че е извънредно преференциална. И точка ", изяснява Джоан Ентънсън.

Триковете на съветския дипломат

Широката поддръжка за тази " покупка " се дължи частично и на дебелото портмоне на тогавашния съветски дипломат във Вашингтон Едуард Стекл. Той води освен договарянията от името на съветския цар, само че и подкупва публицисти със стотици хиляди долари, с цел да не пишат гневни мнения по тази щекотлива тематика. Но има ли доказателства за това? Джоан Ентънсън:
Редакцията предлага
" Имаме документи, които потвърждават, че съветският дипломат Едуард Стекл е подкупил вестникарски издатели, които в резултат на това разгласили позитивни публикации за договорката. Твърди се, че по този метод били извоювани и конгресмени, без обаче да са открити доказателства за това ", споделя Ентънсън.

Руският дипломат в Съединени американски щати употребявал всички вероятни трикове и връзки, с които разполагал. Русия освен желала, само че и била принудена да продава. Царят имал незабавна потребност от пари и нейните съдружници Англия и Франция. Пътят до Аляска бил сложен, а и скъпите скотски кожи, които привличали съветските търговци, намалявали от ден на ден. Освен това Русия се страхувала, че завладявайки необятни територии в Канада, Англия ще прояви вкус и към Аляска. Ето за какво Съединени американски щати били нарочени за покупател.

На 30 март 1867 година Русия продава на Съединени американски щати своята колония на американския континент. Чекът, публикуван от американското финансово министерство, е за сумата от 7,2 млн. $ (около 120 милиона $ по днешните мащаби). До договорката се стига доста бързо, а единствено 6 месеца след подписването на контракта стартира и формалното предаване на голямата територия на повърхност от над 1,5 млн. квадратни километра.

Съединени американски щати са новата колониална мощ, която поема Аляска с всичките ѝ подземни благосъстояния и локални поданици: " В контракта за продажбата локалните поданици са разказани като нецивилизовани племена. Все отново се признавало, че става дума за хора, които претендират за съблюдаване на правата им ", споделя историчката Джоан Ентънсън.

Върнете ни идентичността!
 Полярното зарево над Bear Lake, Аляска
Полярното зарево над Bear Lake, Аляска

Борбата за права продължава и до през днешния ден. Голяма част от локалното население на Аляска упреква американската политика в опит да заличи идентичността му. Итан Катико, който е помощник на един от центровете за предпазване на индианската културна еднаквост, споделя:

" Като цяло американското ръководство нанася доста по-големи вреди, в сравнение с съветското. Навремето руснаците са помагали за запазването на локалните езици, давайки им книжовност. Имали сме печатарски машини, учебни заведения. Хората са можели да четат и пишат на своите си езици и, естествено, на съветски ", изяснява Катико и прибавя: " Идвайки тук в Аляска, американският прокурист отсякъл: " Руският език не е част от цивилизацията, а още по-малко пък вашите езици. Отсега нататък тук ще се учи единствено британски. "

Въпреки тези брожения, популацията на Аляска отбелязва всяка година покупката като " Деня на Уилям Стюард " - държавният секретар, под чието давление Сенатът утвърждава контракта за покупката на голямата територия от Русия. Или може би същинските подбуди за това са били въпреки всичко подбудени от тогавашния съветски дипломат в Съединени американски щати? Но нали историците споделят, че доказателства няма.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР