През последното тримесечие на 2022 година цените на жилищата в

...
През последното тримесечие на 2022 година цените на жилищата в
Коментари Харесай

Голяма изненада! Къде БГ имотите литнаха в небесата

През последното тримесечие на 2022 година цените на жилищата в страната са се нараснали с 0.4% по отношение на третото тримесечие на предходната година. За една година обаче парцелите са поскъпнали с 13.4 на 100, излиза наяве от данните на Националния статистически институт /НСИ/. 

Изненадващо е обаче къде недвижимостите са записали максимален скок през четвъртото тримесечие на предходната година. Това е Стара Загора /+7.4%/, следвана от градовете Бургас и Варна - надлежно с (+4.7%) и (+2.1%). При това, статистиката не регистрира покупко-продажбите в курортни комплекси. В Пловдив повишаването е едвам 0.2 на 100, в Русе – 1.8%.
-->
От шестте града с население над 120 000 поданици, които Национален статистически институт следи, намаляване на цените се следи само в град София /минус 2.5%/. 

Експертите в имотния отрасъл считат, че тази година пазарът ще е надалеч по-спокоен и уравновесен, а ценовите върхове са останали в 2022 година. Потенциална спирачка за повече покупко-продажби биха могли да бъдат нарасналите лихви по ипотечни заеми, само че у нас този развой се случва постепенно и гладко. Засега по-високи лихви заплащат единствено новите кредитополучатели, а банките не са пипали изискванията по остарели контракти. 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР