През последното десетилетие броят на семействата със състояние над 30

...
През последното десетилетие броят на семействата със състояние над 30
Коментари Харесай

Пазарът на яхти е в криза

През последното десетилетие броят на фамилиите със положение над 30 млн. евро в света е повишен над 2.5 пъти. В същото време количеството на покупко-продажбите за продажби на яхти се е нараснало с по-малко от 10 на 100. А делът на харчовете за яхти в структурата на разноските на богатите хора е намалял с съвсем 65 %. Една от аргументите е консервативността на бранша и нежеланието му да предлага артикули за "по-обикновени " клиенти. Има и други аргументи. Например азиатският пазар, където броят на богатите хора пораства с изпреварващи темпове, няма скоро да схване европейските или американските мащаби за създаване на яхти заради банална липса на инфраструктура. В същото време от ден на ден хора избират да не купуват нови първокласни лодки, а да наемат към този момент съществуващи - изборът е огромен и може да удовлетвори всевъзможни усети.

Кризата през 2008-а нанесе мощен удар на пазара на яхтите. Спекулантите, които строяха първокласни лодки за бърза препродажба, останаха с огромно количество неосъществена "стока ". Корабостроителниците започнаха да банкрутират. Цените на яхтите се сринаха два пъти. Това беше проваляне, от което доста компании започнаха да се съвземат едвам в последно време. Докато бизнес авиацията съумя да се възвърне бързо, подемът на международната стопанска система не поддържа пазара на яхтите. Причината още веднъж е в консервативността на бранша. Богатите от дълго време имат първокласните лодки, които са си поискали, и нямат желание да поръчват други. На собствен ред новото потомство ултра богаташи не се блазни да строи яхтите поради сложността на процеса. Ако при поръчката на аероплан - макар по-високата му стойност, хората знаят какво ще получат най-после, отговорът при построяването на нова яхта не всеки път е явен. За да постигнете мечтаната яхта, не е задоволително просто да се запознаете със съществуващите модели и да платите на корабостроителниците. Трябва да се събере екип от дизайнери, мениджъри, адвокати и инженери, с който да се работи най-малко три години за реализиране на стремежи резултат. Регулирането на пазара също се усложни изключително в частта на нормите за сигурност и данъчните правила. Всичко това не способства за привлекателността на яхтите като инвестиция.

Например, в случай че си купи 50-метрова яхта за 10 млн. евро, новият притежател ще заплаща над 2 млн. евро годишно за обслужване. Когато я продаде след приблизително пет години, той ще получи 7 млн. евро, от които ще похарчи минимум 2 млн. за покриване на разноските по обслужването. Тази математика отблъсква хората от покупката на яхта, принуждавайки ги да изберат по-прост и преференциален вид като вземането чартърен. Така че пазарът се крепи на не повече от 300 фамилии, подготвени да похарчат повече, с цел да получат нещо по-специално.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР