През последните седмици Министерството на образованието и науката пораздвижи духовете

...
През последните седмици Министерството на образованието и науката пораздвижи духовете
Коментари Харесай

Платеният втори шанс

През последните седмици Министерството на образованието и науката пораздвижи духовете с плана на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 11. за оценяване на резултатите от образованието на учениците. Иначе казано Наредбата за заплащането на втория късмет.

Въпросният втори късмет беше даден с благословията на депутатите, които одобриха промени в Закона за предучилищното и учебно обучение. С тези промени стана допустимо зрелостниците, недоволни от оценката си на наложителната матура по български език и литература или по определен от тях втори предмет, да имат право да се явят повторно на изпит.

Това право ще може да се упражни в границите на година - месеци след положена матура или със идващия випуск. Еднократно. Оценката няма да промени резултата от матурата в дипломата, само че ще бъде маркирана в уверение, което ще може да бъде взето поради при кандидатстване във висше образователно заведение. Така при балообразуване определеният университет ще зачете по-високата оценка, без значение дали е от постоянна матура, или от втори опит.

Деликатната детайлност е, че съгласно плана вторият опит ще бъде заплатен. Колко тъкмо ще коства, към момента никой не знае, защото в Тарифата за таксите на МОН няма избран размер на такса за в допълнение явяване на матура.

Най-близка по смисъл е таксата за валидиране на компетентности, добити посредством неофициално образование и информално (самостоятелно) учене. За осъществяване на изпит за валидиране на компетентности се взема такса от 30 лева Още 10 лева коства издаването на уверение. Оформя се една сума от 40 лева, която би могло да бъде призната и за такса за второ явяване на матура и издаването на съответното уверение.

Тук обаче идва идващият проблем - за какво въобще би трябвало да се заплаща. Неотдавна омбудсманът Диана Ковачева уведоми просветния министър Галин Цоков, че при нея са постъпили тъжби от родители и бъдещи зрелостници, които са обезпокоени от плануванаъа в наредбата такса, чийто размер не е уточнен.

Трябва да признаем, че откакто страната обилно анулира таксите за образование на студентите и докторантите държавна поръчка, сходно желание няма логичност. Още повече, че претендентите за втори късмет ще се явяват на изпит по планувани към този момент сесии, които съгласно омбудсмана не води до повишение на разноските.

Според последователите на предлагането таксата ще има дисциплиниращ резултат - платил си си - няма метод да се откажеш. Освен това би трябвало да се постави завършек на настройката нищо да не се заплаща, въпреки че се дават пари за частни уроци и пробни матури.

Подкрепящите нововъведението имат и различен мотив - МОН има потребност от тези пари, защото става дума за организация на развой, който включва разноски - квестори, метаморфоза на образователния ден, ангажиране на изпитна комисия и т. н. А и откакто страната пое едни такси, вторият късмет ще натежи да бюджета. Все отново бяха прежалени 136 млн. лева

Извън диалога за пари, можем да поспорим за нуждата от втори късмет. Едва ли има възпитаник или родител, който би се възпротивил на концепцията. Друг въпрос е дали тази опция в действителност води до по-добро показване.

Ако си абитуриент, който цяла година е ходил на частни уроци, с цел да се приготвя, и се е явил на пробна матура, разумно би било резултатът да отразява действително знанията ти - т.е. да е предстоящо добър. Да, има психически миг, само че при добра подготовка и той е пренебрежим.

Възможно е да има непредвидени фактори, които да осуетят положителното ти показване - сходни случаи са необичайност, само че заслужават втори опит. Друг мотив може да бъде шансът - не се паднало това, в което най-добре можеш да демонстрираш знанията си. И той не е изключително безапелационен, защото нищо не може да подсигурява, че вторият път шансът ще проработи. Не е за занемаряване и родителската упоритост - какъв брой са родителите, които считат, че детето им не заслужава повече?

В последна сметка матурите отразяват това, което си научил през годините, а освен през последните месеци дейна подготовка. Би могло да се поспори и дали един втори опит със идващия випуск има смисъл, когато си изгубил инерцията за учене и си се отдалечил от този жанр занимания.

Общо-взето с това се изчерпва групата, която би имала интерес към втория късмет. За останалите тази опция не е нужда.

И най-сетне - дали вторият късмет ще усъвършенства световно резултатите от матурите, които с всяка последваща година стават все по-срамни.

Да си спомним, че междинната оценка на наложителната матура по български език и литература през предходната година бе 3,93, с 2,5 точки по-ниска от тази през миналата година. Тя е най-ниската от 2008 година насам, откогато съществуват матурите в сегашния си тип.

С две цялостни шестици ( наложителна и избираема матура) бяха едвам 30 зрелостници, с две слаби над 1000.

Резултатите бяха избрани като " исторически ниски " и отново се заприказва за смяна на формата на матурите. Засега смяна няма.

Но към този момент има и втори късмет, който надали ще покаже възходяща наклонност при матурите, въпреки и заплатен. Последното не е дефинитивно.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР