През последните няколко години има положителна тенденция по отношение на

...
През последните няколко години има положителна тенденция по отношение на
Коментари Харесай

Последни сме по заплати в ЕС, 2 милиона живеят на ръба

През последните няколко години има позитивна наклонност във връзка с повишаването на работните заплати, само че към момента България остава на последно място измежду всички страни членки на Европейски Съюз, разгласи КНСБ.

Спрямо най-развитите стопански системи изоставането ни е от 4 до 6 пъти. У нас междинната заплата е 586 евро - 6 пъти по-малка от тази в Германия, където е 3 703 евро. Французите взимат приблизително по 2 957 евро – 5 пъти повече от нас, а холандците 2 855 евро.

Макар броят на българите, които живеят под прага на бедността да понижава, към момента 2 милиона българи едвам свързват двата края. 1,955 млн. българи живеят под линията на бедността. Те разполагат с по-малко от 314 лева на месец. Броят им понижава с 80 хиляди за година. С 252 хиляди понижава и броят на тези, които разполагат месечно с сред 314 и 581 лева На този критерии дават отговор 3,253 млн. нашенци. През последната година с 300 хиляди са се нараснали и сънародниците ни, които припечелват повече от 581 лева месечно, което значи, че единствено към 2 млн. могат да си разрешат естествен живот.

2325 лева са нужни за издръжката на четиричленно семейство в страната. За да живее в София обаче му трябват 30% повече пари - 3023,64 лева Това сочат последните данни на Института за обществени и синдикални проучвания към КНСБ. С тези средства е допустимо да се обезпечи покриване на разноските за храна, за поддържане на жилището, опазване на здравето, обучение, превоз и отмора по отношение на междинните български стандарти на двама родители и две деца.

Средно за живота на едно лице от четиричленно домакинство в страната на нужни 581,31 лева В София - 755,91 лева

Сметките демонстрират, че с цел да живее обикновено едно четиричленно семейство в страната, двамата родители би трябвало да получават чисто минимум по 1163 лева заплата всеки. За столицата сумата е по 1512 лева

Официалните данни за трудовите хонорари на наетите в София лица през четвърто тримесечие на 2017 година за София демонстрират, че нетнаа междинна работна заплата е 1 151 лева (бруто 1476 лева.). Тя е с близо 24% по-ниска от нужната за прехрана, регистрират икономистите на синдиката. В по-малките градове разликата сред нужната заплата и тази, която действително получават хората, е 25%.

По-високите заплати обаче примамват от ден на ден хора към столицата. Наетите лица в София са се нараснали в края на предходната година с 13 хиляди Така трудещите се в столицата съставляват близо 33% от всички заети в стопанската система у нас.

Според специалистите нужните пари за живеене към края на декември 2017 година се усилват с 24 лева по отношение на септември 2017 година, със 75 лева спрямо последния месец на 2016 година и със 108 лева през последните 10 години.

Основните фактори, които оскъпяват живота ни са по-високите цени на хранитe, както и нарастването на природния газ, топлоенергията и водата. Влияние оказва и цената на петрола, защото повишаването на котировките на суровия нефт на интернационалните пазари води до по-скъп бензин и горива у нас. Не на последно място експертите регистрират, че по-дълбоко бъркаме в джобовете си, когато става въпрос и за обучение, свободно време и просвета.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР