През последните няколко години Брюксел започна наказателно производство срещу Полша

...
През последните няколко години Брюксел започна наказателно производство срещу Полша
Коментари Харесай

Държави членки могат да напуснат ЕС, но може ли блокът да изхвърли една от тях?

През последните няколко години Брюксел стартира наказателно произвеждане против Полша и Унгария за нарушение на върховенството на закона и в този момент се готви да употребява нов механизъм за задържане на средства. Но в случай че те не съумеят да ги овладеят, може ли Европейският съюз в миналото да изгони държава-членка, написа " Евронюз ".

Краткият отговор е: Не. Дългият отговор е: Ще отнеме години пазарлък и по-късно най-вероятно ще се провали.

Причината е напълно елементарна: Европейски Съюз просто в никакъв случай не е възнамерявал тази опция.

" От правна позиция ние нямаме апарата за експулсиране на държава-членка - за разлика от Съвета на Европа, да вземем за пример, където Русия бе изгонена преди няколко седмици ", разяснява Адам Лазовски, професор по право на Европейски Съюз в Уестминстърския университет.

От шест до 27

Европейски Съюз, както множеството чиновници обичат да акцентират, е роден като кротичък план, до момента в който Старият континент се опита да възкръсне от пепелта след Втората международна война.

Тогава концепцията бе, че посредством основаване на по-дълбоки стопански връзки сред страните, те ще помислят два пъти за бъдещи спорове. Така през 1952 година се ражда Европейската общественост за въглища и стомана с Германия, Франция, Италия, Холандия, Белгия и Люксембург като нейни основателки.

Бързата икономическа агресия през 60-те години на предишния век, рухването на автократичните режими в Испания, Гърция и Португалия през 70-те години на предишния век, мощните публични промени, провокирани от митингите от 1968 година, стопански спадове като петролната рецесия от 1973 година и краха на комунизма трансформираха Общността на шест в Съюз от 27-те, които към този момент не се управляват само от стопански съображения, само че и от демократични полезности.

Изминаха девет години от последното разширение - последната страна, която се причисли, бе Хърватия през 2013 година - и в действителност от този момент Европейски Съюз стана по-малък.

Обединеното кралство задейства член 50 от Договора за Европейски Съюз през март 2017 година, девет месеца откакто нейните гласоподаватели поддържаха излизането от блока и започнаха бурни две години отброяване на договаряния, което има вцепеняващ резултат върху връзките сред Европейски Съюз и Обединеното кралство по доста значими въпроси, които към момента оставени нерешени.

Но Brexit не беше единствената огромна политическа смяна, претърпяна в целия блок през последното десетилетие. Десетилетието се характеризира и с напредък и подсилване на десните популистки партии, които бълваха антиблокова изразителност.

Правилото за единогласие лимитира Брюксел

Сред тях са Фидес в Унгария и партията " Право и правдивост " в Полша, които неведнъж са привиквани в съдилищата от Брюксел поради подхванатите от тях промени, ограничаващи независимостта на правосъдната система, както и на медиите и гражданското общество и правата на мигранти, дами и малцинства.

Върховният европейски съд непроменяемо застава на страната на Европейската комисия, чиято роля е да бъде страж на договорите и законите на съюза, само че на място нищо не се е трансформирало изключително.

Раздразнени, евродепутатите започнаха процедура по член 7 против Полша и Унгария през септември 2018 година Тази процедура — постоянно наричана " нуклеарен вид " — отваря вратата за наказателни ограничения, в това число прекъсване на правото на глас на равнище Съвет.

Но от този момент е в застой. Проблемът е, че напредването изисква единомислещо гласоподаване на водачите и както Виктор Орбан удостовери в сряда след преизбирането му за четвърти следващ мандат, " с поляците сме във съвместен защитителен съюз ".

" Няма да позволим да бъдем изключени от вземането на решения в Европа ", добави той.

Все още раздразнени, евродепутатите упорстваха за основаването на различен углавен инструмент, който в последна сметка докара до основаването на механизъм за конвенционалност на върховенството на закона, който най-сетне беше утвърден през февруари 2022 година от най-висшия съд на Европа, допускащ средствата на Европейски Съюз да бъдат удържани от държавите-членки, в случай че те отстъпват от върховенството на закона.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разгласи във вторник, че възнамерява скоро механизмът да бъде задействан против Унгария.

Не е ясно обаче какви критерии ще бъдат употребявани и какъв брой средства могат да бъдат арестувани, защото механизмът беше воднист от първичното предложение, защото Унгария и Полша заплашиха да наложат несъгласие на бюджета на Европейски Съюз върху него.

" Европейски Съюз ще би трябвало да каже не "

Освен това управляващите и в двете страни направиха тънки препратки към вероятен Polexit или Huxit в опит да усилят натиска върху блока, към момента възстановяващ се от въздействието, което разводът с Обединеното кралство имаше и продължава да има.

Подобни разновидности обаче са малко евентуални.

" Цялата интервенция на режима на Орбан — която е построена върху стратегическата корупция и злоупотребата с фондовете на Европейски Съюз — тази политическа система не действа отвън Европейски Съюз ", разяснява Даниел Хегедус, гостуващ помощник в Германския фонд Маршал на Съединените щати.

Жолт Ениеди, професор и старши откривател в Института за народна власт на Централноевропейския университет, се съгласи: " Не мисля, че Орбан в миналото ще напусне Европейски Съюз непринудено основно заради финансови аргументи ".

" Но мисля, че той може да сътвори обстановка, в която Европейски Съюз няма да има различен избор, с изключение на да изгони Унгария ", добави той. " Много от рейтинговите организации, които наблюдават качеството на демокрацията, считат Унгария за недемократична и вършат това заради разнообразни обстоятелства на място ".

" Ако Орбан продължи по този път, ще има миг, в който ще бъде явно, че имаме режим в жанр Путин — въпреки и не принудителен, само че във връзка с идеологията и манталитета — в границите на Европейски Съюз и тогава Европейски Съюз ще би трябвало да каже " не " на това ", аргументира се той.

" Много доверчивост "

И въпреки всичко няма такава съществуваща уговорка или член в договорите, тъй като " Европейски Съюз се основава на върховенството на закона и презумпцията, че всички държави-членки съблюдават основните му съставни елементи ", сподели Лазовски.

" Беше доста наивно да се има вяра, че предприсъединителната политика може да направи чудеса и по-късно промените да се бетонират. Но както станахме очевидци в Унгария и изключително в Полша, нещата могат да се разплетат доста, доста бързо ", добави той.

Конкретно, в случай че Брюксел желае да тръгне по този път, най-вероятно ще би трябвало да изиска публично преразглеждане на контракта, с цел да добави такава процедура.

Член 50 да вземем за пример бе обработен в Договора от Лисабон, който бе признат през 2007 година и влезе в действие през декември 2009 година Работата по преразглеждането на контракта стартира още през 2001 година

И по-късно, откакто бъде модифициран, договорът ще би трябвало да бъде подсилен единомислещо от държавите-членки, което държавните управления в Европейски Съюз без подозрение биха отхвърлили по този начин или другояче.

" Беше в действителност наивно да не се включи такава процедура, каквато имаме в Съвета на Европа — член 8 от Статута на Съвета на Европа, който му разреши да изгони Русия в границите на един месец или по-малко от месец от нашествието ", сподели Лазовски.

Какво желаят гласоподавателите

В последна сметка за Брюксел най-хубавият сюжет би бил гласоподавателите да изритат тези държавни управления до край, като изберат по-проевропейски, демократични политици, като по този метод се изключи нуждата от изпъждане на държавите-членки.

Съобщението на фон дер Лайен за задействане на механизъм за господство на закона против Унгария пристигна два дни след провеждането на избори в източноевропейската страна, което допуска, че Брюксел може да се е надявал на друг излаз, който да анулира нуждата от въвеждане на наказателни ограничения.

И въпреки всичко, до момента в който Унгария и Полша потвърдиха, че премахването на гаранциите на върховенството на закона може да стане стремително, противоположното не е безусловно правилно.

В случая с Унгария, където опозиционните партии се сплотиха, с цел да показват анти-Орбан фронт, разбиването на наследството на Фидес евентуално ще се окаже мъчно.

" През последните няколко години разпоредбите и регулациите бяха изменени по подобен метод, че на процедура всички вземащи решения - тези, които ръководят правосъдната власт, прокуратурата, изборната комисия, медиите, спорта, развлеченията, университетите и всеки бранш на живота, за който можете да си помислите - ръководят 8, 10, 12 години или от време на време цялостен живот ", означи Ениеди.

" Така че ново държавно управление няма да може да отстрани тези хора. Тези хора ще продължат да вземат решение какво има значение " и ще продължат да " вършат това, което Орбан желае ", сподели той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР