През последните няколко десетилетия автомобилите се развиха експоненциално. Трансформацията на

...
През последните няколко десетилетия автомобилите се развиха експоненциално. Трансформацията на
Коментари Харесай

За прогреса в съвременните автомобили, който ражда регрес

През последните няколко десетилетия колите се развиха експоненциално. Трансформацията на колите и технологиите, които са разполагаем на необятната общност през днешния ден, не е нищо друго с изключение на феноменална.

Без значение за коя област става въпрос, съвсем няма подобие сред равнището на технологиите, които се намират в лек автомобил, създаден при започване на 2000 година или по-рано, и този, който се предлага на през днешния ден. Това е съвсем като да сравнявате калкулатор със сметало.

Първо, в случай че не сте забелязали, днешните коли са много по-бързи от своите прародители. Сега живеем в ера, в която един хечбек може да има повече конски сили от това, което се е смятало за суперавтомобил през 80-те години на предишния век.

Още по-удивително е, че един актуален хотхеч от 2023 година може да изпревари фокусираните за писта суперавтомобили отпреди десетилетие на предизвикателното трасе Нюрбургринг. Помислете за това: Honda Civic Type R от 2024 година може да направи една обиколка на „ Зеления пъкъл “ по-бързо от едно чудовищно Lamborghini Murcielago SuperVeloce LP670-4.

Един бърз взор върху резултатите от краш тестванията и характерностите за сигурност, налични в актуалните всеобщи коли, и сравняването им даже с премиум коли от преди няколко десетилетия ще ви наведе на сходно умозаключение. В началото на 2000 година сте карали първокласен седан, в случай че сте имали странични въздушни възглавници за главата и торса.

В днешно време в евтините субкомпактни коли получавате системи за автоматизирано прекъсване, които употребяват усъвършенствани камери и датчици и които даже се изискват със закон в множеството цивилизовани страни. На всичкото от горната страна организациите за краш проби по света последователно усложняват тестванията си, само че от ден на ден коли съумяват да ги преминат с цялостна оценка.

Електрическите прозорци бяха хубава екстра в КИА от 2000 година, нали?
Е, в днешно време EV6 GT предлага неща като head-up екран с добавена действителност или полуавтономен адаптивен круиз надзор. Освен това може да паркира самичък, има полуавтономни функционалности на автомагистралата и може да доближи 100 км/ч от място единствено за 3,5 секунди. Все отново приказвам за всеобщ и фамилен кросоувър, а не за суперавтомобил. Ако това не е напредък, не знам какво е.

В същото време напредъкът не постоянно значи прогрес на всички фронтове и през днешния ден желая да поговоря за някои области на автомобилния дизайн, които като че ли се връщат обратно.

Разсъжденията са на Алекс Оагана от автомобилния уебсайт autoevolution.

Все по-често срещано усложнение е неналичието на аварийна гума в актуалните коли – проблем, който от ден на ден автомобилни производители наподобява се двоумят да разрешат.

Един от значителните дефекти на бързите усъвършенствания в скоростта, сигурността или комфорта на колите е прибавянето на тегло. Това се случва в миг, когато разпространяването на електрическите транспортни средства води до още по-голямо натоварване на горките каучукови гуми.

Първо, така наречен наклонност на даунсайзинг докара до това, че по-големите мотори с атмосферно пълнене бяха сменени с дребни турбокомпресорни мотори с по-малко цилиндри. Оказва се, че има сурогат на работния размер (закачка с известната фраза “no replacement for displacement ”, само че тези задвижващи елементи си имат своите  забележки.

По-малкият мотор с турбокомпресор е съвсем толкоз огромен и тежък, колкото и по-големият с атмосферно пълнене поради всички спомагателни тръби, турбокомпресор(и) и радиатор(и). Това в допълнение тегло непосредствено се отразява за по-лоши индикатори за спестовност на гориво, прекъсване и ръководство. Така че печелите продуктивност за единица размер, само че и губите някои неща.

При колите с висока продуктивност високотехнологичните аеродинамични детайли, като по-плосък под и заден дифузьор, лишават от багажника, това прави и интелигентният заден диференциал с лимитирано превъртане.

Най-новите плъгин хибриди на Mercedes-AMG като C63 или S63 оферират умопомрачителна продуктивност с помощта на по този начин наречената скица P3, при която въодушевената от F1 охладена батерия и електромотор са интегрирани с диференциал с лимитирано превъртане И двустепенна скоростна кутия върху задния мост.

На доктрина това разположение разрешава „ постоянно включена “ хибридна система, само че също по този начин оставя колите със същия багажник като на суперавтомобил и ги прави тежки като електрически SUV.

C63, колкото и стилен да е, тежи повече от S-класа с базово ниво на съоръжение и има по-малък размер на багажното поделение от Mercedes-AMG GT, който е суперспортен автомобил с две порти.

Въпреки че тази plug-in хибридна настройка на процедура не оставя място за аварийна гума, елементарните версии на C-класата (и множеството модели на Mercedes) по този начин или другояче към този момент не оферират опция за аварийна гума.

Не единствено Mercedes-Benz, само че и десетки други производители на коли са решили да оставят клиентите си блокирани край пътя при положение на спукана гума.

Разбира се, от време на време те оферират варианти като ремонтен комплект, сгъваема аварийна гума или една от тези тънки гуми, които икономисват място. Някои от тях даже към момента оферират алтернатива за гуми с изминал период на валидност, само че нито една от тях не е толкоз добра, колкото същинска аварийна гума в цялостен размер по няколко елементарни аргументи.

На първо място, комплектът за ремонт, който включва специфичен леплив уплътнител, който се пръска в гумата, и въздушен компресор, работи единствено за дребни дупки по грайфера на гумата. Той не работи, в случай че има разрез или дупката е на страничната стена. Освен това гумата не може да бъде ремонтирана в сервиз и въздейства на системата за следене на налягането в гумите (TMPS).

На второ място, спестяващата място или сгъваемата аварийна гума явно е доста по-малка от елементарната гума, което значи, че имате право да шофирате с нея единствено с избрана скорост и на лимитирано разстояние, което още веднъж я прави ненужна след известно време.

На трето място, гумите вид „ run-flat “, като се изключи че вършат возията доста по-твърда и костват съвсем два пъти повече от елементарната гума, не могат да бъдат ремонтирани, откакто се спукат, като ви разрешават да продължите да шофирате единствено на лимитирано разстояние и с по-ниска скорост, откакто се спукат.

Единствената действителна опция, ако в миналото останете блокирани край пътя със спукана гума, е да я промените с пълноразмерна аварийна гума. Знаете ли какъв брой модерни коли към момента се оферират с пълноразмерна аварийна гума? Твърде малко, с цел да ги загатна.

В Обединеното кралство, да вземем за пример, Кралският авто клуб неотдавна направи изследване на не по-малко от 300 автомобила от 28 производители и откри, че единствено 8 от тях се оферират общоприетоо с някаква версия на аварийна гума. Това е по-малко от 3 %!

„ Това е добре. Ще отделя пари и ще си взема G-класа. Всички те се оферират с пет идентични гуми! “ – ще кажете, само че ще сгрешите. Това може да ви изненада, само че единствено G 63 4X4 се предлага с пълноразмерна аварийна гума, до момента в който останалите носят колело, което е малко по-тясно от останалите четири и може да се употребява единствено за лимитирано разстояние.

Да, пълноразмерното пето колело на автомобила прибавя известно ненужно тегло, а някои хора в никакъв случай не пукат гуми, само че това не значи, че то внезапно е станало ненужно за актуалните коли.

Усложни, а по-късно добави на тежест (закачка с мотото на Lotus – Simplify, then add lightness)

Знаете ли какво още усилва тежестта? Повечето от нещата, които вършат актуалните коли по-добри от техните прародители, като тук включвам и батериите.

Няма значение за изцяло електрическите коли, а за хибридите и плъгин хибридите, чието тегло в последно време излезе отвън надзор. BMW XM е правоприемник на M1, лекия суперавтомобил със средноразположен мотор, който сложи началото на цялата тази „ М “ концепция в BMW, само че все пак тежи близо три тона.

Добре, а какво да кажем за нехибридните М коли, като М2 или М3? Е, последният М2 с автоматизирана скоростна кутия тежи 1800 кг, което е доста по-малко от три тона, само че също по този начин е рисково покрай 1850 кг на доста, доста по-големия и към този момент спрян от произвеждане М5 CS, който в този момент наподобява като перце. Предстоящият заместител на M5 CS ще има хибриден V8, тъй че можете да очаквате още веднъж най-малко два тона и половина тегло.

Дори не ме карайте да стартирам за тежестта на напълно електрическите коли, които се нуждаят от огромни акумулатори. За благополучие, коли като Hummer EV и Tesla Cybertruck не са създадени за европейските пътища, тъй като поради тежестта им ще ви би трябвало шофьорска брошура за камион, с цел да можете да ги управлявате. Hummer тежи над 4 тона.

Грозните патета

И най-после, само че несъмнено не на последно място, единствено аз ли виждам, че доста коли стават все по-грозни с всяко ново потомство? Може би просто одъртявам и “красотата по този начин или другояче е в очите на наблюдаващия ”, само че зад всяко изказване, без значение какъв брой е субективно, има някаква истина.

Макар че изработването на комплицирани форми с метал и други материали стана доста по-лесно с появяването на технологиите, 3d принтирането и така нататък, разпоредбите и наредбите по отношение на формата на серийния автомобил доста утежниха работата на дизайнерите.

Например Европейската комисия предписва на производителите на коли да подхващат ограничения, ориентирани към възстановяване на физическия достъп до автомобила, опростяване на ръководството на автомобила или възстановяване на сигурността на пасажерите. Първите два типа ограничения са свързани най-вече с дизайна на автомобила, до момента в който последният е ориентиран към сигурността на автомобила.

Косвено те се показват в това, че формата следва функционалността, което прави колите по-добри и по-безопасни, само че постоянно и по-грозни. Височината на фаровете, размерът на предния надвес и даже пропорциите на автомобила в днешно време се диктуват най-вече от инженери, а не от дизайнери.

Защо най-новото BMW Серия 5 е с пропорциите на автомобил с предно предаване? Ами тъй като е по-безопасно, както за пасажерите, по този начин и за пешеходците.

Защо в доста модерни коли кормилото не е ситуиран на една линия със седалката на лидера? Лесно, тъй като по време на създаването някой прекомерно късно е осъзнал, че е належащо повече пространство сред вратата и седалката при положение на непряк удар. По-лесно е да се реалокира седалката, в сравнение с кормилната колона.

Защо Toyota GR Supra е изпълнена с подправени въздухозаборници и ненужни аероелементи, които не служат за нищо? Ами тъй като BMW Z4 изпод има куп по този начин наречени твърди точки, които не могат да бъдат изменени, в случай че Toyota не проектира напълно нов автомобил, което в началото не е направила по аргументи, свързани с разноските.

Това са проблеми, които никой не обича да разисква при актуалните коли. Без значение от загубата на чувството за шофиране или звука от ауспуха, сега сме очевидци на изгубването на това, което се наричаше автомобил.

И в случай че всичко продължава със същите темпове, след няколко десетилетия към този момент няма да имаме даже персонални коли, а капсули, които се движат сами и нямат потребност от ръководство, олекотена структура или аварийни гуми, тъй като са публичен превоз. Дори не е належащо да наподобяват като такива, а в случай че спукате гума, нов автомобил може да ви вземе за минути от мястото, където сте закъсали.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР