През последните месеци вътрешнополитическият блок на президентската администрация на Руската

...
През последните месеци вътрешнополитическият блок на президентската администрация на Руската
Коментари Харесай

Медуза: Дугин станал главен идеолог на Кремъл... след убийството на дъщеря му

През последните месеци вътрешнополитическият блок на президентската администрация на Руската федерация започнал редовно да кани ултраконсервативни философи и историци на " полемики " в Кремъл, като желаните посетители били Александър Дугин, Александър Проханов и Вардан Багдасарян. Това казали пред " Медуза " двама източници, с връзки в президентството, както и един събеседник, непосредствен до управлението на " Единна Русия ".

Според източниците тези фигури не участвали в срещи по съответни въпроси (например - подготовката за президентските избори през 2024 г.). Те имали други задания.

" С тях се организират частни диалози и срещи съответно по идеологически въпроси – каква е задачата на Русия, какво желае тя ", обяснил един от източниците на " Медуза " с връзки в Кремъл.

Александър Дугин е евразийски мъдрец, политолог, един от най-видните идеолози на " съветския свят ". От началото на века той пази концепцията за основаване на Евразийски съюз, който би трябвало да включва всички страни от някогашния Съюз на съветските социалистически републики. Една от главните му теории е построена към борбата сред Русия и " груповия Запад ". Много мислители упрекват Дугин, че действително изповядва фашизъм.

Александър Проханов е писател " родолюбец ", основен редактор на вестник " Завтра ". Той е създател на концепцията за " атомното православие "  – основаването на страна, която съчетава чертите на руския сталинизъм и православната царска Русия. 

Историкът Вардан Багдасарян е по-малко прочут на необятната общественост от Дугин и Проханов. Той е част от групата сътрудници на сталинисткия вестник " Завтра "  на Проханов и преди този момент е бил в близки контакти – и даже е разгласил взаимни книги – с някогашния началник на съветските железници Владимир Якунин. Багдасарян също написа за опълчването на цивилизациите и назовава Донбас " цивилизационната граница на Русия ".

" Донбас се оказва освен плацдарм за освобождението на Украйна от нацизма, само че и платформа, от която се задава векторът на цивилизационното самовъзстановяване на Русия. На земята на Донбас се ражда нова съветска идеология. Тя се ражда не посредством доктрина, а посредством кръв и гибел. И единствено идеология, сакрализирана от кръвта на героите, може да има същинска историческа вероятност ", твърди Багдасарян в една от публикациите си, представена от " Медуза ".

Историкът се застъпва за въвеждането на публична идеология в Русия и назовава хората, напуснали страната поради мобилизацията, страхливци.

" Екзистенцианалността на въпроса на живот и гибел се завърна и всички бохемски извращения станаха неуместни. Донбас образува нов вид младежи, разнообразни от постмодерните градски студенти ", уверен е Багдасарян.

Той твърди, че " страните на Запада "  са контролирани от " корпоративния център, света на транснационалните корпорации, световната система на олигархията ".

Според източниците на " Медуза " Кремъл е почнал да се " съветва "  с създателя на канала " Царград ", постоянно определян за  " православен олигарх "  Константин Малофеев. По-рано Кремъл имаше обтегнати връзки с предприемача. През 2019 година той реши да се занимава с политика и се причисли към " Справедлива Русия "  – разгласи, че ще финансира обновяването на партията и ще стане един от нейните водачи. Малофеев се опита да вземе партията изцяло под собствен надзор, което не устройваше нито Кремъл, нито актуалните водачи на групата.

Според събеседници, който са близки до Кремъл, Малофеев, Дугин, Проханов и Багдасарян се пробват да оказват помощ на Кремъл " да почувства някои от контурите на новата идеология ". С " идеолозите "  се срещат както ръководителят на политическия блок на Кремъл Сергей Кириенко, по този начин и неговите най-близки сътрудници, да вземем за пример Александър Харичев, началник на отдела по въпросите на Държавния съвет, и Сергей Новиков, началник на отдела за публични планове.

Източници на " Медуза " изясняват, че тези срещи водят освен до " очертавания "  на идеологията, само че и до съответни тези, които Кириенко и Владимир Путин използват в речите си.

" Русия постоянно е печелила всички войни, които са прераствали в народни. Винаги е било по този начин. Ние сигурно ще спечелим тази война: и " горещата ", и икономическата, и психическа, осведомителна война, която се води против нас. Но за това е належащо да се превърне именно в национална война, тъй че всеки човек да почувства своето присъединяване ", разгласи Кириенко в тирада през октомври.

Според източник на " Медуза ", непосредствен до управлението на " Единна Русия ", Дугин и Проханов са сътрудничили на Кремъл по-рано, да вземем за пример, в края на 2010-те, когато политическият блок на президентската администрация е ръководен от Владислав Сурков. Но през последните години тези контакти станали нередовни.

Днес Дугин и Проханов имат нова роля. Ако по-рано на тях възлагали да работят за консолидирането на определен електорат (ултраконсервативен), в този момент те помагали за принципното формулиране на съветската идеология.

Един от източниците на самостоятелната медия твърди, че преди медиите постоянно са преувеличавали въздействието на Александър Дугин. Например западните издания неведнъж го назоваха " мозъка "  на Путин. Доскоро съветският президент бил незадълбочено осведомен с възгледите на философа. Но всичко се трансформирало след убийството на дъщерята на Дугин Дария в края на август 2022 година

Според събеседниците на " Медуза "  Путин се е " заинтересувал съществено " от фигурата на Дугин - той изпратил съболезнователна депеша до философа и мощно одобрявал контактите на Кремъл с него. Месец след убийството на щерка му, на 30 септември, Путин за първи път употребявал в обществена тирада един от обичаните термини на Дугин - " англосаксонци ".

Президентът възприел гибелта на Дугина за офанзива против " последователите на обичайните полезности, антизападняците ". Двама източници на " Медуза " твърдят, че самите чиновници на президентската администрация, в това число Кириенко и Харичев, не споделят тази ултраконсервативна идеология. Както обяснява един от събеседниците, Кириенко е  " последовател на строгото корпоративно ръководство ", който по принцип не се интересува от геополитика, а Харичев е " съзнателен служител-изпълнител без ясни убеждения ".

Според един от събеседниците привличането на Кириенко към консервативните мислители е елементарно обяснимо. Първо, той се пробва да си сътрудничи с хора, чиито възгледи към този момент са близки до Владимир Путин. Второ, съгласно източници близки до администрацията на президента, измежду политотехнолозите и политолозите, които са подготвени да сътрудничат с Кремъл, по принцип няма " идеолози, способни да предложат някакъв понятен, вътрешно пореден план, който президентът може да хареса ". Според тях няколко от тези " идеолози "  са напуснали Русия през последните месеци.

" Има специалисти, има реализатори. Но няма умерени идеолози и изключително в нужните сфери, тъй че те работят с десни консервативни идеолози. С тези, които са… Сега има война – трябват ни войнствени ", заключи източник на " Медуза ", непосредствен до администрацията на президента.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР