През последните месеци се изписа много за това как AMD

...
През последните месеци се изписа много за това как AMD
Коментари Харесай

По-бърз ли е Intel Ice Lake от последното поколение Ryzen?

През последните месеци се изписа доста за това по какъв начин AMD са унищожили Intel със своето трето потомство Ryzen процесори. Както към този момент писахме в нашия разбор, нещата са малко по-сложни, още повече с идното излизане на Ice Lake - 10-нанометровите процесори на Intel. Те от своя страна пък дадоха старт на нова вълна клюки, този път в противоположна посока - че тотално унищожават Ryzen 9 3900X. Както при множеството клюки, тази информация би трябвало да бъде одобрявана много скептично. Защо? Разберете в идващите редове.

Интернет полудя през последните няколко дни, откакто се появиха " изтекли " бенчмарк проби на мобилни Ice Lake Core i7-1065G7 процесори. Според тези проби мобилните чипове с TDP 15 и 28 вата се показват по-добре от огромния 105-ватов десктоп чип Ryzen 9 3900X. Изтеклите резултати са реализирани с латоп HP Spectre x360 13 и качени в онлайн базата на Geekbench. Самият резултат е 5961 точки при еднонишкова продуктивност и 17 741 когато се употребяват всички ядра/нишки.

И макар че 4-те ядра не впечатляват с това достижение от 17 000 точки, резултатът от 5691 надминава достижението на Ryzen 9 3900X от 5624. Разбира се, защото не разполагаме с Ice Lake, не можем да проверим резултата на мобилните чипове. Това, с което разполагаме, е Ryzen 9 3900X, което значи, че можем да пуснем Geekbench и да забележим какви ще са резултатите.

 По-бърз ли е Intel Ice Lake от последното потомство Ryzen?
Изтеклите данни са оцветени във виолетово, до момента в който тестовият резултат на Ryzen 9 3900X е в алено.

Както можете да видите и сами, истината е малко по-различна от слуховете, които витаят в интернет. Тестовият Ryzen 9 реализира съвсем 6000 точки при еднонишков бенчмарк и едва ли ще бъде детрониран от Ice Lake, най-малко на този стадий. 5GHz-овият Core i9-9900K елементарно унищожава всички, което демонстрира, че водачеството при едноядрена продуктивност към момента е в Intel. Не е ясно при какви условия е реализиран и цитираният по-нисък резултат на Ryzen 9 3900X. При обществени Geekbench проби доста неща остават незнайни - допустимо е ядрата да са били настроени на по-ниска периодичност или да има други променливи, свързани с RAM паметта.

 По-бърз ли е Intel Ice Lake от последното потомство Ryzen?
Може би си мислите, че даже по-ниските резултати на тези 15-ватови процесори значат доста, съпоставени с огромния десктоп чип с TDP 105 вата. Това не е напълно по този начин, тъй като тези 105 вата са стойност, която се реализира при запалването на всички ядра и влакна. При тест на еднонишкова продуктивност (какъвто е представен в спорните изтекли бенчове) Ryzen 9 ще разсейва доста по-малко топлота - може би не 15 вата, само че сигурно не 105. Това, което желаеме да кажем е, че слагането на мобилен процесор от ново потомство против десктоп Ryzen 9 3900X, употребявайки " изтекла " информация, не е нещо доста надеждно.

10-та генерация Ice Lake сигурно ще бъдат бързи

Всичко написано нагоре не значи, че идващото потомство Intel процесори няма да бъдат положителни. Компанията чака към 18% скок в успеваемостта и продуктивността, спрямо генерация 8. Ice Lake също по този начин ще се създават по дълго чакания 10-нанометров развой и ще бъдат първите с напълно нова архитектура от Kaby Lake насам. Ще би трябвало да изчакаме обаче до формалната премиера, с цел да разберем какъв брой тъкмо са бързи тези нови чипове.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР