През последните месеци Microsoft се радва на невиждан успех. Софтуерният

...
През последните месеци Microsoft се радва на невиждан успех. Софтуерният
Коментари Харесай

Грешка ли е, че Microsoft заложи бъдещето си на AI

През последните месеци Microsoft се радва на невъобразим триумф. Софтуерният колос даже детронира Apple и стана най-скъпата компания в света с пазарна капитализация над 3 трилиона $.

Голяма роля за този триумф има изкуственият разсъдък (AI). Microsoft на практика заложи бъдещето си на тази технология, само че това може да се окаже и неточност, оповестява BusinessInsider.

Напоследък Microsoft като че ли се интересува единствено от AI и съвсем не помни останалите си артикули. Първоначално този фокус изглеждаше логически. Компанията искаше да откри положителни позиции в сегмента и бързо внедри Copilot в главните си услуги.

Освен това интензивно влага и в други компании, които създават AI технологии. Двете най-добре известни вложения са в OpenAI и Mistral.

Специално OpenAI е една от най-големите и значими вложения на Microsoft. Компанията е вложила над 13 милиарда $ в нея и обезпечава клауд инфраструктурата си Azure за нейните AI разработки.

Според източници на BusinessInsider, висши чиновници на Microsoft към този момент се тормозят, че колосът се трансформира в " ИТ отделът на OpenAI " и зависи прекалено много от тази компания. Те настояват, че Microsoft се концентрира по-малко върху личните си AI разработки и разчита повече на OpenAI.

" Azure AI се трансформира в техническата поддръжка на OpenAI ", споделя някогашен началник в Microsoft, поискал анонимност. Това е проблем, защото нововъведенията на практика се основават другаде, а не вътре в Microsoft. " Това не е доста новаторско, само че е добра бизнес тактика ", споделя някогашният чиновник.

Много външни разработчици употребяват Azure Open AI за своите планове и клиенти. Така Microsoft е добре позициониран да бъде " гръбнак ", само че може да загуби името си на иноватор, което е от голяма важност за вложителите. Но пък те се интересуват основно от бизнес резултатите и в случай че те са положителни, не би трябвало да ги тормози изключително.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР