През последните месеци България демонстрира значителен напредък по пътя към

...
През последните месеци България демонстрира значителен напредък по пътя към
Коментари Харесай

България на прага към Шенген и еврозоната: Коментар на Румен Гълъбинов пред Искра.бг за перспективите и предизвикателствата

През последните месеци България показва забележителен прогрес по пътя към интеграция в основни европейски структури – Шенгенското пространство и еврозоната . Тази публикация преглежда настоящото състояние на страната ни и евентуалните стопански последици от тези промени.

Присъединяването към Шенген е един от главните си цели на държавното управление, а присъединението към еврозоната е планувано за 1 януари 2025 година Тези начинания са част от широкомащабен проект за подсилване на граничния надзор , въвеждане на антикорупционни ограничения и съдействие с европейските институции.

По тематиката разговаряхме с икономиста Румен Гълъбинов . Той сподели особено пред Искра.бг :

„ Имаме шансове до края на тази година да влезем в Шенген и да сме изцяло подготвени за еврозоната. “

„ Вече се виждат първи проблясъци на влизане в леко рецесионно положение на някои от стопанските системи в еврозоната. Това неизбежно ще се отрази на българската стопанска система поради огромния експорт. Тази година ще продължим да разчитаме на растеж на вътрешното ползване. Трябват ни повече вложения, които влизайки в стопанската система да носят повече добавена стойност – нови работни места, заплати, осигуровки и налози. Правителството би трябвало да работи повече за вложения в обществени огромни планове, както и в частни такива “ , акцентира икономиста.

Така влизането в Шенген и еврозоната ще има доста позитивно влияние върху българската стопанска система , като улесни трансграничната търговия и износа и в същото време усили туризма. Според него едно от основните провокации пред България в този развой е ръководството на инфлацията и бюджетния недостиг . Евентуалното включване в еврозоната постанова строги стопански условия, които изискват уравновесен метод към фискалната политика.

„ Важно е по какъв начин ще повлияе на стопанската система отпадането на дерогацията – ще има ли фрапантно изменение в цените на горивата, тъй като те въздействат доста на общото ценово равнище и оттова на инфлацията у нас. Ако се следва рационална фискална политика няма да има проблем с осъществяването на бюджета “ , уточни Гълъбинов. В допълнение експертът акцентира:

„ Ще продължи демографската рецесия, тъй като още ще се усилват пенсионерите, за сметка на работещите, а това ще затормози икономическия ни напредък. “

Влизането на България в Шенген и еврозоната е алегоричен акт към европейската интеграция . Това съставлява стратегически ход, който може да донесе обилни изгоди за стопанската система на страната ни. Въпреки евентуалните провокации, ръководството на страната е ориентирано към реализиране на тези цели, които се чака да имат позитивен дълготраен резултат върху икономическия ни напредък.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР