През последните години Сърбия отвори границите си за десетки хиляди

...
През последните години Сърбия отвори границите си за десетки хиляди
Коментари Харесай

Руски граждани в Сърбия са застрашени от експулсиране

През последните години Сърбия отвори границите си за десетки хиляди руснаци, бягащи от държавното управление на президента Владимир Путин и от войната на Русия против Украйна. Сега съветски продемократични деятели в балканската страна настояват, че на някои от тях са им били отнети разрешителните за престояване с претекста, че съставляват опасност за сигурността на Сърбия. 

Елена Копосова подписва отворено писмо срещу руската инвазия в Украйна. Две години по-късно тя обжалва заповедта за експулсиране, откакто е оповестена за опасност за националната сигурност на Сърбия и разрешението ѝ за престояване е отнето.

 
Сърбия искаше хора като нас да станат жители на страната. Помислихме си, че като сме тук и в никакъв случай не сме нарушавали закона, няма да имаме никакви проблеми.
Елена Копосова, рускиня, живееща в Сърбия

Според правозащитници, проблемите с пребиваването са в следствие от околните връзки сред все по-авторитарния президент на Сърбия Александър Вучич и съветския му сътрудник Владимир Путин. Сближаването им е въпреки формалната кандидатура на Сърбия за участие в Европейски Съюз. 

Вучич отхвърля да се причисли към западните наказания против Кремъл, като в същото време разрешава на московски пропагандни канали да излъчват на Балканите.

Срещу Пьотр Никитин, един от създателите на Руското демократично общество, тече правосъдна процедура за документите му за престояване.

 
Не се колебая, че това се прави по директна заповед от Русия. Антивоенно настроените руснаци не стачкуват против никого в Сърбия. Ние сме загрижени за личната си страна и за прилежащата ни страна, която сега страда заради нашата. Искаме войната да завърши, желаеме да покажем на света, че Русия не е Путин и че огромна част от съветското общество се опълчва и е подготвена да приказва.
Пьотр Никитин, съветски антивоенен деятел

Сърбия и Русия поддържат и тесни връзки и на ниво служби за сигурност. Бившият шеф на сръбската Държавна сигурност Александър Вулин беше глобен от Съединените щати за проруска активност на Балканите. Наскоро той получи отличие от Федералната работа за сигурност на Русия за тясното съдействие сред двете специфични служби. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР