През последните години проблемите в семейна среда отбелязва ръст и

...
През последните години проблемите в семейна среда отбелязва ръст и
Коментари Харесай

Артисти се обединяват срещу домашното насилие

През последните години проблемите в фамилна среда отбелязва растеж и това предизвика група актьори, които вземат решение да слагат тематиката за домашното принуждение на театрална сцена, с цел да провокират публиката да приказва намерено по тематиката.

" Сподели, с цел да опиша " е документален спектакъл, основан по историите на три дами, претърпели принуждение. Те са действителни прототипи, осмелили се да разкрият интимни елементи от всекидневието на насилваната. Темите им получават художествени имена - " Книжни топчета в косата ", " Кука и ножица ", " Дървото зад ъгъла ". Да ги опишат се осмеляват актрисите Добриела Попова, Росица Гевренова, Яна Грозданова и Диана Спасова.

Спектакълът ще бъде показан на 18 септември oт 19 ч. в Дома на киното. Представлението е взаимен план на Университетския спектакъл на Нов български университет и Фондация " Платформата Не ". Той е симбиоза сред театралния артикул " Премълчаното разказано " и сесия по Playback theatre.

Интердисциплинарният екип на плана е поканен преди 4 години от доцент Възкресия Вихърова, чиято е концепцията за спектакъла. От тогава до през днешния ден участниците в плана събират историите на дами, претърпели принуждение. Постепенно жертвите вземат решение да приказват по тематиката, въпреки и мъчно. Три дами, останали анонимни, се съгласяват да подарят разказите си на екипа. Така през януари 2016 година " Премълчаното разказано " е реалност. Системната работа на екипа на спектакъла последователно се трансформира в идея - артистична и чисто човешка.

Спектакълът е показан в съвсем всички регионални градове на страната, паралелно с акцията за ненасилие над дами. Още първите срещи на екипа с публиката довеждат до разговор. Зрителите търсят контакт с артистите и споделят чути, видени и претърпени обстановки на принуждение. Оказва се, че този обществен феномен е с големи мащаби. А " Премълчаното разказано " е разпознато като артистична опция за обговарянето му.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР