През последните години през Левски преминаха над 200 футболисти. Столичани

...
През последните години през Левски преминаха над 200 футболисти. Столичани
Коментари Харесай

Ментета в Левски, звезди в чужбина

През последните години през Левски минаха над 200 футболисти. Столичани правеха нов тим на всеки шест месеца, като този развой се повтаряше непрестанно. С оглед на това не е изненада, че " сините " са без трофей към този момент близо 10 години.

На " Герена " взимаха безчет играчи със противоречиви качества, само че несъмнено имаше и такива, които бяха неоценени, жигосани като " ментета " и прогонени. Част от тях даже си потеглиха и със солидна наказателна клауза, а за тях даже бе платена и трансферна сума. Те продължиха кариерите си в други клубове, където съумяха да разпрострат качествата си и се постановиха като съществени футболисти.

В идващите редове ще ви напомним за някои от тях и ще проследим представянето им в клубовете, в които са играли след престоя си в Левски.

Пламен Илиев

Бившият капитан на Левски бе освободен през лятото на 2015 година. На вратаря му бе обявено, че не попада в сметките на тогавашния треньор Стойчо Стоев, който бе решил да залага на Боян Йоргачевич. Тигъра мина в румънския Ботошани, където бързо се наложи като главен футболист, а даже в един миг получи капитанската лента. За година и половина ботевградчанинът изигра над 50 срещи за отбора, в които си построи известност на един от най-хубавите на своя пост в северната ни съседка.

 Едуард Йорданеску: Пламен Илиев е нашият ангел страж, ще го продадем единствено за доста пари
Бивш треньор на ЦСКА: Пламен Илиев е нашият ангел страж, ще го продадем единствено за доста пари

" Той още веднъж потвърди, че има за какво да се приказва толкоз доста за него "

Логично пристигна прехвърлянето в тогавашния първенец Астра, където играе и все още. Кариерата на ботевградчанина в отбора от Гюргево стартира чудесно и той избави 4 дузпи в границите на месец. Илиев се възползва оптимално от травмата на титуляра Силвиу Лунг, а положителните изяви му донесоха и повиквателна за националния тим. Още в дебюта си като титуляр за " лъвовете " Пламен се показа ужасно и бе с основна роля за успеха с 3:2 над Швеция, като и в този мач се отличи със избавяне на углавен удар. Понастоящем стражът е съществена трансферна цел на румънския гранд Стяуа, а босът на Астра разгласи, че цената му е над 2 млн. евро.

 Снимка 311125
Източник:

Радослав Димитров

В последните години Левски постоянно страдаше от неналичието на първокласен десен бек. На тази позиция главно игра Роман Прохазка, който по хипотеза е халф. През лятото на 2014 година на " Герена " взеха Радослав Димитров от Славия. Той пристигна като свободен сътрудник. Меси, както и прочут бранителят, изигра единствено 2 мача за " сините ", след което Георги Иванов реши, че не му е необходим и го освободи.

Бранителят подписа с Локомотив (Пловдив), а положителното показване при " черно-белите " му донесе трансфер в румънския Ботошани. Димитров мина там дружно с Пламен Илиев и сходно на него бързо се трансформира в главен състезател на отбора. Десният бек изигра към 50 мача за клуба, с цел да премине в един от водещите тимове в северната ни съседка Университатя (Крайова). Димитров бързо откри място в титулярния състав на " студентите " и им оказа помощ да стигнат до присъединяване в Лига Европа, където бяха отстранени от Милан. През сегашния сезон бранителят е изиграл 10 мача в шампионата, а отборът от Крайова още веднъж е в челото на класирането.

 Снимка 338125
Източник:

Санти Нгом

Френският нападател бе притеглен в Левски на 1 декември 2015 година, откакто изкара експериментален интервал. Два месеца по-късно, по време на подготвителния лагер на отбора в Турция, бе освободен. Санти Нгом не изигра нито един формален мач за " сините ".

 Санти Нгом: Не помня с неприятно престоя си в Левски
Санти Нгом: Не помня с неприятно престоя си в Левски

" Това бе скъп опит за мен "

След престоя си в Левски кариерата на 24-годишния футболист продължи в долните дивизии на Франция. През предишния сезон той вкарва 35 гола и е притеглен във втория тим на Нант. Нгом бележи 6 гола в 5 мача за дубъла на " канарчетата " и е привикан в първия отбор от треньора Клаудио Раниери. Опитният експерт харесва извънредно доста качествата на нападателя и му предлага контракт до 2020 година.

Санти към този момент изигра 8 мача в Лига 1 на Франция, като даже откри головата си сметка за Нант. Стори го при успеха с 0:3 като посетител на Гингам. Нападателят даде изявление пред френските медии, в което приказва за престоя си в Левски. Според него пребиваването в София е било скъп опит и му е помогнало да стигне до трансфер в тим от елита на Франция.

 Снимка 338061
Източник:

Кевин Бру

Халфът пристигна на " Герена " от френския Истр през лятото на 2016 година, като за правата му бяха платени 400 хиляди евро. Кевин Бру бе следен задоволително дълго и от него се чакаха чудеса. Кариерата на национала на Мавриций при " сините " по този начин и не потръгна. Освен това той бе недолюбван и от огромна част от почитателите.

През идващото лято Бру бе натирен, като дълго време водеше договаряния с Георги Иванов за анулиране на контракта си. Полузащитникът обаче бързо си откри нов тим. Той подписа с отбора от Чемпиъншип - Ипсуич. Кевин се трансформира в главен футболист в британския отбор и никой не сложи качествата му под подозрение.

Към момента полузащитникът към момента е част от " трактористите ", само че през този сезон играе все по-малко. През актуалната акция има единствено 8 мача за своя тим, само че все пак интерес към него не липсва. Самият той разкри, че френският първокласен Тулуза има предпочитание да го притегли в състава си.

 Снимка 338122
Източник:

Сьорд Арс

Холандският нападател пристигна в Левски през лятото на 2011 година, като за правата му бяха платени 375 хиляди евро на Цволе. Сьорд Арс трябваше да бъде заместител на Гара Дембеле. Кариерата му на " Герена " стартира с гол против Спартак (Търнава) в Лига Европа. Още в този мач той загатна за капацитета, с който разполага. До зимата вкара 6 попадения в 10 мача в тогавашната " А " група, само че новият треньор Николай Костов реши, че не му е необходим характерен таран, а вместо това ще залага на " подправена деветка ".

Арс бе пратен чартърен в китайския Тианджин Теда, където вкара 13 гола в 29 мача. Последва ново отдаване чартърен в Коняспор. В Турция той се разписа 8 пъти за един полусезон. С положителната си игра си обезпечи трансфер в различен локален отбор - Кършъяка. За правата му Левски получи алегорична сума. В отбора от Измир нападателят наниза 9 гола, след което мина в НЕК Ниймеген. В Еерсте дивизи Арс се развихри и заби 28 попадения в 35 мача.

Последва прекосяване в НАК Бреда, където голаджията още веднъж се показа на висота и вкара 21 пъти. През лятото на 2016 година той подписа в унгарския Халадаш, където не му потръгна и още веднъж се завърна в Холандия. През този сезон 33-годишният футболист е част от Де Граафшап. За този отбор се е разписал 8 пъти в 21 мача.

 Снимка 338123
Източник:

Виктор Генев

Юношата на Левски има два престоя на " Герена ". През лятото на 2010 година той бе продаден на Славия за скромна сума. При " белите " се утвърди като титуляр, а положителното му показване му донесе трансфер в съветския Криля Советов. В отбора от Самара Виктор Генев игра като преотстъпен. През идващия сезон се озова в украинския Олександрия. Отново чартърен.

 Виктор Генев напусна Ботев, ще играе в Израел!
Виктор Генев напусна Ботев, ще играе в Израел!

Защитникът става част от Ашдод

Последва завръщане в Славия, а след нови два сезона на Овча Купел трансфер в казахстанския Спартак (Семей). След това кариерата на централния бранител мина през шотландския Сейнт Мирън, румънския Оцелул (Галац) и беларуския Динамо (Минск).

През лятото на 2016 година Генев бе притеглен в Левски. За половин година той изигра едвам 4 мача за " сините ", в които се показа на положително равнище. В началото на 2017 година бранителят мина в Ботев (Пловдив). Бранителят пасна като дялан камък в селекцията на Николай Киров и бе с съществена заслуга за спечелването на Купата на България, Суперкупата и пробивът в Лига Европа през този сезон. Виктор се утвърди като един от най-хубавите родни централни бранители и напълно закономерно получи преференциална оферта от израелския Ашдод. Към момента бранителят е корав титуляр за отбора, като е записал 16 мача в локалното състезание.

 Снимка 295741
Източник:
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР