През последните години нараства разбирането за това колко важна е

...
През последните години нараства разбирането за това колко важна е
Коментари Харесай

5-те главни риска за киберсигурността в света през 2020 г.

През последните години нараства разбирането за това какъв брой значима е киберсигурността за отбрана на персоналните ни данни, свободи и доста други аспекти на живота, в това число физическата сигурност на човек.

Градската инфраструктура от ден на ден зависи от дигаталното ръководство, а хакерските офанзиви и течовете на данни стават все по-чести. Ролята на киберсигурността безспорно нараства всяка година.

Развитието и използването на ИТК технологиите зависят от решението на доста от проблемите, с които се сблъскваме в всекидневието, както на персонално, по този начин и на световно равнище.

Експертите на Forbes идентифицираха пет съществени риска за киберсигурността през 2020 година, които всички би трябвало да регистрират.

Политическите и икономическите разлики сред Запада и Изтока водят до нараснал риск от кибер закани

На мнозина наподобява, че онлайн светът е интернационално събитие, без ограничавания за свободното придвижване на информация и хрумвания.

Той е построен по този метод, тъй като неговите основатели схващат огромното значение на интернационалното съдействие, когато става въпрос за достъп до надарени експерти и запаси.

Но това в действителност е заблуда. Инфраструктурните корпорации, мрежи и асоциации са юридически лица, които би трябвало да съблюдават националните закони.

Но не може да не се има поради комерсиална война сред двете стопански суперсили и политическото опълчване сред редица огромни и по-малки страни. Непрекъснато се приказва и то с съображение за разпокъсаността на интернационалните организации като Европейски Съюз и Организация на обединените нации. Има софтуерна конкуренция сред страните, които в действителния свят са стопански съперници, тази заблуда става все по-илюзорна, И следствията могат да бъдат в действителност страхотни.

Политическата интервенция става все по-честа и по-сложна

Обществените акции за дезинформация станаха съвсем ежедневни прояви. През 2020 година стартира предизборната конкуренция за президентските избори в Съединени американски щати и за всички е явно, че тази конкуренция ще се трансформира в едно от главните новинарски събития на годината.

Експертите означават, че към предизборната акция има два типа киберпрестъпления. Първо, това е разпространяването на подправени вести, което има за цел да клюки на претендента. Вторият тип е хакерската атака против инфраструктурата, която стои зад акцията на претендента.

Очаква се, че закононарушенията от двата типа ще се трансфорат в сериозен проблем през тази година. Отчасти това се дължи на обстоятелството, че те са потвърдили своята успеваемост по-рано.

По този метод би трябвало да чакаме нарастване на вложенията в технологии, които могат да ги обезвреждат, както и да повишим публичната осведоменост за сходни закононарушения.

Изкуственият разсъдък (AI) ще играе все по-важна роля при хакерските атаки и отбрана против тях

AI е новата " конкуренция във въоръжаването ". Но за разлика от предходните съревнования във военната сфера, всеки може да взе участие в AI, защото това не изисква тези големи запаси, които преди са били налични единствено за държавните управления.

Това значи, че до момента в който изкуственият разсъдък се учи като инструмент, който може да унищожи гражданската и военната инфраструктура на съперника, незаконни групировки и терористични организации също могат да го употребяват за техните си цели.

Следователно тази конкуренция не е толкоз сред страни, а сред хакери, крадци на данни и специалисти по киберсигурност, които се пробват да разрешат казуса със сигурността на данните преди осъществяването на закононарушението.

Тоест, има редом развиване както на офанзивните, по този начин и на защитните механизми на системите за AI, които стават все по-сложни.

Сложността на всички вероятни офанзиви ще се усили - от спам в имейла ни, който ни принуждава да разкрием данните на кредитната си карта, до офанзиви от вида отвод на услуги.

От друга страна, сложността на защитните механизми за отбягване на офанзивите също ще се усили, в това число задълбочено изследване на логаритмите за сигурност, автоматизация на системи, уязвими за човешки неточности, отбрана на биометрични данни и доста други.

Пропастта в уменията по киберсигурност продължава да нараства

Според специалисти през 2020 година броят на свободните работни места в региона на киберсигурността ще се усили: в случай че през 2014 година те възлизат на 1 милион, то до 2020 година ще бъдат 3,5 милиона. Недостигът на дипломиран личен състав в тази област провокира сериозна угриженост за експертите.

Заплахите, с които се сблъскваме в Интернет през днешния ден, от кражба на еднаквост и измами до дезинформация, ориентирана към смяна на публичното мнение, ще станат още по-сериозни, в случай че няма задоволително експерти, които да се оправят с тези опасности.

Специалистите означават, че е належащо да се влагат доста пари в образование на експерти, които биха могли да понижат в допълнение сходни опасности. Без тези вложения фирмите и цели браншове рискуват огромни финансови загуби.

Понастоящем междинната загуба на американските компании, обвързвана с приключване на данни, е 8,19 млн. $. Сред организациите, внедрили автоматизирани системи за отбрана от киберпрестъпност, тази цифра е спаднала до $2,6 милиона.

Безспорно, въвеждането на такива системи изисква съществуване и достъп до дипломиран личен състав. което съгласно специалистите ще се трансформира в сложна задача през идващите години, защото има дефицит на такива фрагменти.

Броят на офанзивите против транспортни средства и персонални данни нараства

Дори и да изоставим въпроса за безпилотните транспортни средства, актуалните коли се задвижват от големи количества данни. Така че съвсем всеки автомобил е оборудван с разнородни GPS устройства, датчици, платформи за шофиране, което го прави уязвим за хакерски офанзиви.

Престъпниците са се научили да пробиват в частни мрежи посредством домашен уреди и смарт устройства, заради неналичието на стандарти за сигурност измежду производителите и доставчиците на услуги.

Автомобилите също ще станат обект на офанзиви и тъй като актуалните коли са носители на огромно количество персонални данни. Хакерите могат да получат данни като имейл адрес, както и да получат достъп до персонални данни и даже банкови сметки. Това ще бъде допустимо, в това число заради облачно предпазване на данни.

Съхраняването и препродажбата на огромни количества данни на черния пазар е доста печеливша активност за киберпрестъпниците.

Друга опасност е, че нарушителите могат да поемат надзор над цифровите устройства в актуалните коли, в това число безпилотните транспортни средства.

Това може да бъде доста рисково, макар обстоятелството, че такава опасност през днешния ден наподобява малко евентуална и доста далечна. Независимо от това, специалистите считат, че сходни закани би трябвало съществено да се преглеждат на законодателно равнище, както и на равнище производители на коли. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР