През последните години консумацията на ултрапреработени храни (ultra-processed foods или

...
През последните години консумацията на ултрапреработени храни (ultra-processed foods или
Коментари Харесай

Потенциалните опасности от свръхпреработените храни, които консумираме

През последните години потреблението на ултрапреработени храни (ultra-processed foods или UPF) доста набъбна, което способства за опасенията по отношение на евентуалното им влияние върху нашето здраве. Тези артикули, постоянно с високо наличие на добавки, консерванти и рафинирани съставки, се трансфораха в съществени детайли на доста диети - те са комфортни и налични. Все повече доказателства обаче сочат, че постоянната консумация на ултрапреработени храни може да съставлява забележителен риск за нашето богатство. 

Кои са ултрапреработените храни 

Терминът е въведен преди 15 години, само че ултрапреработените храни в действителност са продукти, които минават през голям брой стадии на обработка, постоянно включващи прибавянето на разнообразни изкуствени субстанции като подсладители, ароматизатори и емулгатори, които не участват в домашната храна. Обикновено имат ниска хранителна стойност и постоянно се срещат в пакетирани закуски, сладки питиета, авансово опаковани ястия и артикули за бързо хранене. Ултрапреработените храни обаче са измежду най-печелившите храни, които фирмите могат да създават, съгласно проф. Марион Нестле от Нюйоркския университет, представен от BBC.  

Ето и още образци ултрапреработени храни, които консумираме: подсладени зърнени закуски, разтворими супи, авансово опаковани и подготвени ястия за микровълнова фурна, кисели млека с плодов усет, сладолед, чипс и бисквити, безалкохолни питиета и някои алкохолни - като уиски, джин и ром да вземем за пример.

Какви са рисковете

Изследванията свързват потреблението на ултрапреработени храни с редица неподходящи последствия за здравето. Проучванията сочат, че диетите с високо наличие на ултрапреработени храни са свързани с нараснал риск от затлъстяване, диабет вид 2, сърдечносъдови болести и някои типове рак. Тези храни постоянно са с висока енергийна стойност и са богати на нездравословни мазнини, добавени захари и натрий, като в това време в тях липсват съществени хранителни субстанции, фибри и антиоксиданти, нужни за поддържане на положително здраве. 

През януари в здравното списание The Lancet беше оповестено едно от най-обстойните изследвания на ултрапреработените храни, извършено от Училището по публично здраве към Imperial College в Лондон. Проучването, обхванало 200 000 възрастни от Обединеното кралство, откри, че по-високата консумация на ултрапреработени храни може да е обвързвана с нараснал риск от развиване на рак като цяло и по-специално на рак на яйчниците и мозъка. От предишния месец Световната здравна организация (СЗО) към този момент предизвестява да не се използват дълготрайно изкуствени подсладители, като се базира на евентуални опасности за здравето.  

Но доказването на обстоятелството, че съответни съставки предизвикват щета на индивида, може да се окаже предизвикателство - в метода ни на живот има редица други фактори, които могат да причинят тези болести. Например: липса на физическа интензивност, сладки диети или тютюнопушене или.



Вредното влияние върху метаболитното здраве 

Високото наличие на захар и нездравословни мазнини в ултрапреработените храни може да има нездравословно влияние върху метаболизма. Прекомерната консумация на добавени захари да вземем за пример е обвързвана с инсулинова устойчивост, увеличение на тежестта и нараснал риск от развиване на диабет вид 2. Освен това небалансираният състав на мастните киселини в тези храни може да способства за повишение на равнищата на холестерола и за сърдечносъдови проблеми. 

Влиянието върху психологичното ни благополучие 

Новите проучвания демонстрират, че диетите, богати на ултрапреработени храни, могат да повлияят и на психологичното здраве. Няколко изследвания са открили връзки сред потреблението на ултрапреработени храни и покачвания риск от меланхолия, тревога и други разстройства на настроението. Въпреки че точните механизми, които стоят зад тези връзки, към момента се изследват, счита се, че неналичието на съществени хранителни субстанции и съществуването на добавки и изкуствени субстанции в тези храни може да способства за такива резултати.  



Колко е значимо да се храним уравновесено

Като се имат поради евентуалните опасности, свързани с ултрапреработените храни, от решаващо значение е да се даде приоритет на уравновесеното и разнообразно хранене. Изборът на пълноценни, минимално модифицирани храни като плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, постни протеини и бобови растения може да обезпечи съществени хранителни субстанции и да насърчи цялостното богатство. Намаляването на зависимостта от ултрапреработени храни и приемането на домашно приготвени ястия от пресни съставки може да способства за възстановяване на здравето ни.

Макар че ултрапреработените храни оферират улеснение и усет, постоянната им консумация може да бъде на цената на здравето ни и като консуматори е значимо да внимаваме за избора си на храна и да се стремим към уравновесено хранене, което подхранва телата ни и предизвиква оптималното здраве. 

 
Витамини, минерали, броколи 

 
 

 

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР