През последните години имаше няколко случая на канибализъм, и то

...
През последните години имаше няколко случая на канибализъм, и то
Коментари Харесай

Разпространен ли е канибализмът?

През последните години имаше няколко случая на канибализъм, и то в цивилизованите страни. Преди месец в Русия бе задържан мъж на име Николай Шадрин, който си готвел ядене от черния дроб на погубен от него човек.

Дни преди ареста на руснака бил задържан гражданин на Словакия, който възнамерявал да убие и да изяде швейцарец. По-късно било открито, че словакът към този момент опитвал човешко месо.

Според специалисти обаче това са патологични единични случаи и въобще не може да се приказва за напредък на тази антична процедура – да се ядат себеподобни.

Последният път, когато канибализмът е бил считан за позволен, е било при започване на деветнадесети век в Съединени американски щати – тогава е било признато, че канибализмът може да бъде употребен, в случай че няма друга храна в близост, а човек умира.

 Разпространен ли е канибализмът?

Най-известният образец за това е партията на Донър. Тя се състояла от осемдесет и един индивида. Много от членовете на партията прибягвали до канибализъм по време на суровата зима при прехода им през планината Сиера Невада през 1846 година.

Канибализмът не съществува като обществено одобрен в нито едно общество, само че се осъществя в два подтекста, настояват експерти. Сред тях е изяждането на човешко тяло след убийството му и канибализъм в зона на военни дейности.

Единствената логичност на канибализма е че изяждането на човешкото тяло отстранява следите от закононарушението. Що се отнася до канибализма по време на военни дейности има изказвания, че в някои елементи на Африка бойци изяждат елементи от телата на починалите си врагове, до момента в който честват успеха.

Племето вари от тропическите гори на Амазонка също по този начин практикувало канибализъм като част от военните дейности. Те изяждали мъртвите си врагове в символ на пренебрежение към тях.

Племето вари практикувало и „ положителен ” канибализъм – на погребения те постоянно изяждали умрелите от естествена гибел родственици, като това се считало за метод да оказват помощ на най-близките му да се оправят с тъгата.

Хората от племето вари са практикували канибализъм до 1960-та година, до момента в който по декрет на държавното управление не били принудително накарани да го спрат.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР