През последните години има значително увеличение на случаите на късогледство

...
През последните години има значително увеличение на случаите на късогледство
Коментари Харесай

Защита на детското зрение от екраните: Стратегии и съвети от водещ специалист

През последните години има доста нарастване на случаите на късогледство измежду децата в България. Тревожните данните са показани от проф. Христина Групчева, заместник-ректор на Медицинския университет във Варна, която отбелязва над 5% растеж на късогледите деца в I и II клас през последните 10 години.

Проф. Групчева акцентира сериозната роля на зрението в нашия живот и изяснява, че очното здраве е „ капитал “ , който би трябвало да се пази с грижа и отговорност.

В подтекста на международната пандемия от COVID-19 проф. Групчева акцентира спомагателните опасности за очното здраве , свързани с увеличеното време, прекарано пред екраните на електронните устройства . Тя подчертава на значимостта на мигането за поддържането на здравето на очната повърхнина и предизвестява за вредите от тютюнопушенето и неправилната приложимост на грим.

Проф. Групчева е създател на книгата „ 55 аргументи да обичаме очите ” , където предлага на практика препоръки за поддържането на здрави очи . Тази книга е въодушевена да насърчи хората да се хранят рационално и да водят здравословен метод на живот за отбрана на своето зрение.

Очната профилактика по думите на проф. Групчева е извънредно значима задача със здравни, етични, стопански и всемирен последствия. Тя приканва за по-голямо внимание към очното здраве и за включването на постоянни прегледи в здравната просвета на обществото .

Подчертавайки значимостта на предотвратяването на късогледство и други очни болести още от ранна възраст проф. Групчева насочва вниманието към нуждата от целенасочени старания за възстановяване на очното здраве и попречване на зрителните увреждания . Тя припомня, че здравите очи са освен залог за пълностоен живот, само че и причина за общо благоденствие.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР