През последните години Холивуд очевидно e яхнал вълната на биографичните

...
През последните години Холивуд очевидно e яхнал вълната на биографичните
Коментари Харесай

Какво да очакваме от филма за Ейми Уайнхаус

През последните години Холивуд явно e яхнал вълната на биографичните филми за великите музикални митове. Така през 2018 година си припомнихме историята на живота и творчеството на Фреди Меркюри и останалите от групата Queen с  " Бохемска рапсодия ", а година по-късно - и на Елтън Джон с " Рокетмен ". През 2022 година пък последва превъзходен роман за живота на Краля на рокендрола в  " Елвис ", а единствено преди няколко месеца видяхме превъплъщението на Брадли Купър като композитора Ленард Бърнстейн в Maestro.

И тази година няма да останем без музикален биографичен филм, отдаден на икона от международната музикална сцена. Този път за огромен екран е увековечена историята на английската соул и джаз изпълнителка Ейми Уайнхаус. Всъщност до момента за нея е юридически филм, само че документален - спечелилият Оскар " Ейми " от 2015 година на режисьора Асиф Кападия.

Предвид тази висока летва, с първия живописен филм за певицата се захваща не какъв да е, а режисьорката Сам Тейлър-Джонсън. Тя е може би най-известна с работата си по провокативния " 50 нюанса сиво ", само че към този момент има опит и в музикалните биографични филми. Неин е " Младият Джон Ленън " от 2009 година, който споделя за израстването на рок звездата и началото на групата The Beatles.

В " Ейми Уайнхаус: Bаck to Black " обаче на фокус е животът на изпълнителката от началото на нейната зрялост. Запознаваме се с нея в късните ѝ тийнейджърски години - към момента е без многото си татуировки и ретро прическа, само че пък е с към този момент построен плевел темперамент и изявен гений. Предстои ни да проследим възхода ѝ към славата до трагичната ѝ гибел през 2011 година след алкохолно натравяне.

В ролята на Ейми Уайнхаус влиза оповестената за " звезда на бъдещето " от Screen International Мариса Абела. 27-годишната британка към този момент има по-значими функции в сериала " Индустрия " на Max и филмите " Уж сътрудник ", " Тя е обич " и Five Dates. В  " Ейми Уайнхаус: Bаck to Black " обаче геният ѝ се откроява най-ярко. Освен от мощното ѝ актьорско осъществяване, критиците са впечатлени и от музикалните ѝ умения, които развива за ролята с доста непримиримост и отдаденост.

В самото си начало филмът ни придвижва в Лондон през 2002 година, когато Ейми към този момент е изгряваща сензация и участията ѝ в разнообразни клубове следват едно след друго. Скоро тя среща и мениджъра си Ник Шимански (Сам Бюканън) и лека-полека пред нея се откриват нови хоризонти.

В същото време обаче фенът се среща и с другата страна на певицата в персоналния ѝ живот. Истински отдадена на фамилията си, изключително близка с баба си Синтия (Лесли Манвил) и татко си Мич (Еди Марсан), Ейми е дръзка и непоколебима с мъжете. Нейният феминизъм в огромна степен се показва в това да прави каквото си изиска. Тя е последна в себеизразяването си, без значение дали става въпрос за това какъв брой пие, или пък за татуировките, които си прави по волност.

Повратен миг в живота ѝ се оказва запознанството с бъдещия ѝ брачен партньор Блейк Фийлдър-Сивил (Джак О`Конъл). Първата им среща в бар в Камдън Таун е наситена с флирт и смелост, само че с времето любовта им става токсична и саморазрушителна. А за разрива в връзките им роля изиграват както сложните им характери, по този начин и алкохолът и опиатите.

Най-трудните интервали в персоналния живот на Ейми Уайнхаус са и нейното ентусиазъм за най-успешния ѝ албум Back to Black. Той ѝ печели популярност на друго равнище, само че и непрекъснатото и натрапчиво внимание от медии и папараци. А оправянето със славата се оказва още едно предизвикателство, към която певицата даже не се е стремяла. През цялата си кариера тя основава музиката си тъкмо по този начин, както я усеща - извираща от сърцето и душата си, с надълбоко персонални текстове, лишени от искания.

Такъв се стреми да бъде и филмът. Семпъл и сетивен, той акцентира артистичната искреност на Ейми Хайнхаус. Има и една цел - да отдаде респект на гения ѝ (докато се пробва да опознае демоните ѝ, без да ги хирепболизира) и да покаже по какъв начин работи актуалната машина за звезди.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР