През последните два месеца Кремъл активира своята мрежа от дълбоко

...
През последните два месеца Кремъл активира своята мрежа от дълбоко
Коментари Харесай

Висш спец от Киев: Москва активира спящи агенти, опитват да скарат украинските военни и политици

През последните два месеца Кремъл задейства своята мрежа от надълбоко законспирирани " спящи " шпиони в Украйна. Осъзнавайки, че не може да победи на фронта с военни средства, Русия се пробва да направи това посредством вътрешна дестабилизация.

Това съобщи секретарят на Съвета за национална сигурност и защита (СНБО) в Киев Олексий Данилов в изявление за The Times, представено от УНИАН. Според него Руската федерация има свои сътрудници в разнообразни държавни ведомства, в това число Службата за сигурност на Украйна (СБУ, контраразузнаването, бел. ред). Наредено им е да подкопаят единството на страната.

Изявлението му идва на фона на последния скандал сред политици и военни, откакто по-рано ръководителят на комисията по национална сигурност и защита на Върховната Рада, народен представител от партията " Слуга на народа " Маряна Безуглая съобщи, че главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Валерий Залужни би трябвало да подаде оставка заради липса на проект за деяние за идната година.

Според нея недоволството от неналичието на съответни проекти за Залужни е зародило още през лятото на тази година, когато стартира контранастъплението на украинските въоръжени сили.

Представителят на Володимир Зеленски във Върховната Рада Фьодор Вениславски разкритикува Безугля, като назова държанието й " недопустимо ".

По-рано редица украински и западни медии писаха за вероятен спор сред Зеленски и главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Валери Залужни. Журналисти от The Washington Post означиха, че Залужни, който е известен измежду съгражданите си, може да съставлява опасност за Зеленски, в случай че реши да стартира политическа кариера.

Журналистите разясняват неотдавнашните изказвания на Залужни пред The Economist за безизходицата на фронта и невъзможността за " бездънен и хубав пробив " на украинските войски. Зеленски на собствен ред реагира, като разгласи в изявление пред The Sun, че военните не би трябвало да се месят в политиката.

Днес Данилов твърди, че съветските шпиони са се пробвали да употребяват „ по този начин нареченото напрежение " сред президента Владимир Зеленски и главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни, за което от дълго време се приказва в медиите. По-конкретно, Кремъл желал да вбие чеп сред политическите и военните водачи, като популяризира " подправени разкази ". Русия също се пробвала да разпалва антидържавни настроения измежду популацията. Агентите на Кремъл преследвали дами и родственици на украински бойци и военнопленници, а също по този начин се пробвали да провеждат антивоенни манифестации.

" Идеалната обстановка за Русия и Путин е връщането на Украйна към положението на неуправляемост и цялостна безредица, което претърпя през 1917-1921 година, когато войната се водеше от вътрешната страна... Тези ограничения са ориентирани към основаване на сериозно отрицателен публичен декор, посяване на отчаяние и меланхолия, увеличение на броя на готовите за компромис и понижаване на тези, които са уверени в успеха, което в последна сметка ще докара до държавен прелом ", изясни Данилов.

Русия ускори шпионските си старания на фона на нищожни териториални придобивки на източния фронт, до момента в който Путин обезверено търси някакъв осезателен триумф преди президентските избори да стартират през март.

 

На въпрос от кое място се появиха новозадействаните спящи сътрудници, Данилов отговори: " Направихме огромна неточност през 1991 година, когато не закрихме Комитет за Държавна сигурност (на СССР), а просто сменихме името му на СБУ, само че метастазите на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) останаха. " Той напомни, че по време на президентството на Виктор Янукович СБУ беше още по-силно инфилтрирана от оперативни чиновници на ФСБ.

" За страдание, би трябвало да признаем, че не можахме да почистим всички системи за сигурност. Следователно, несъмнено, има предатели там. Фактът, че процесът против Олег Кулинич [бивш началник на СБУ в Крим] по обвинявания на държавна измяна е в ход, е блестящо удостоверение за това ", добави Данилов.

По-късно обаче, в коментар за " Украинская истина ", секретарят на СНБО разясни, че журналистът на Times го е схванал неправилно и СБУ " работи интензивно против шпионите ".

Впоследствие СБУ съобщи, че систематично и дейно обезврежда активността на тези, които желаят да навредят на държавната сигурност, макар опитите на враждебните разследващи служби да основат свои разследващи мрежи и да дестабилизират обстановката в Украйна, изяснява УНИАН.

По-специално, през 2022-2023 година Службата за сигурност разкри повече от 2 хиляди предатели и разпознава повече от 300 сътрудници на непознати разследващи служби. Сред тях: националните депутати Виктор Медведчук, Андрей Деркач, Александър Пономарев, Александър Дубински, някогашният шеф на Главното ръководство на СБУ в Крим Олег Кулинич и други

" Такива резултати, по-специално, бяха разследване от обстоятелството, че СБУ ускори посоката на контраразузнавателната активност, промени персоналния метод към работата си и мина през вътрешна чистка. Службата за сигурност на Украйна обезврежда всевъзможни опити на съветските ФСБ и ГРУ да употребяват техния агентски капацитет във военни условия и прави „ всичко допустимо, с цел да подсигурява, че вражеските мрежи са изцяло унищожени ", отбелязва отделът.

Съветът за сигурност на Украйна удостовери уверенията на Данилов, че е бил неправилно свестен и изказването за съществуването на шпиони в тази конструкция (СБУ) не дава отговор на действителността.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР