През последните дни в редица медии се тиражира новината, че

...
През последните дни в редица медии се тиражира новината, че
Коментари Харесай

Вярно или не: Русия ли е петата най-голяма икономика в света

През последните дни в редица медии се тиражира новината, че съветската стопанската система към този момент е пета по величина в света и даже е задминала по мярка немската. Въпреки че се цитира меродавен източник, Световната банка, индикаторът, на който се основава изказванието, не е същият, посредством който обичайно се мери размерът на стопанските системи или се пресмята техният напредък. Така една по принцип законна статистика беше показана по подвеждащ метод, явно с пропагандна цел.

През последните дни в редица медии се тиражира новината, че съветската стопанската система към този момент е пета по величина в света и даже е задминала по мярка немската. Въпреки че се цитира меродавен източник, Световната банка, индикаторът, на който се основава изказванието, не е същият, посредством който обичайно се мери размерът на стопанските системи или се пресмята техният напредък. Така една по принцип законна статистика беше показана по подвеждащ метод, явно с пропагандна цел.

, в която Световната банка подрежда Русия на пето място в света, е по БВП, поправен по отношение на покупателната дарба на локалната валута. Официалният и общопризнат индикатор обаче, който се следи от политици, вложители и анализатори, е различен, при който стойностите на Брутният вътрешен продукт на страните се съпоставят на база на съществуващите валутни курсове., със своите 2.24 трлн. $, през 2022 година Русия е на осмо място - сред Франция и Канада и четири позиции след Германия. На пето място в действителност е Индия.

" МВФ смята, че Брутният вътрешен продукт във връзка с паритета на покупателната дарба (ППС) не е най-подходящата мярка за сравняване на относителния размер на страните по отношение на световната стопанска система, защото ценовите равнища на ППС се въздействат от нетъргуеми услуги, които са по-релевантни за вътрешния пазар, в сравнение с в международен мащаб. МВФ счита, че Брутният вътрешен продукт по пазарни цени е по-подходящо съпоставяне ", гласи позиция на организацията по тематиката. Каква в действителност е разликата?
Реклама Дяволът е в детайлите
Измерването на цената на цялата продукция в една стопанска система, тъй че да е сравнима с останалите, не е лесна задача, защото ценовите равнища в обособените страни са разнообразни, а също така не са постоянни във времето. Номиналният Брутният вътрешен продукт съставлява общата стойност на стоките и услугите, създадени в дадена страна за избран интервал от време, оценени по настоящи цени. Реалният Брутният вътрешен продукт почиства динамичността в цените, с цел да мери по какъв начин се трансформира единствено размерът на продукцията. Брутният вътрешен продукт при паритет на покупателната дарба (ППС) от своя страна пък показва производството, оценено посредством непозната валута, в случай че тя има идентична покупателна дарба в двете страни. Този метод цели да отстрани разминаването, което идва от обстоятелството, че с 1 $ в една страна може да бъде закупено по-голямо количество от едни и същи артикули и услуги, в сравнение с в друга.

Ако Брутният вътрешен продукт при ППС е по-висок от номиналния Брутният вътрешен продукт, какъвто е казусът с Русия, само че и с огромна част от разрастващите се страни, това допуска мощна покупателна дарба на локално равнище, само че по-слаба в интернационален проект. Причината нормално е, че локалните артикули и услуги нормално са по-евтини, а изцяло стандартът на живот е по-нисък. Основната причина за огромните разлики в ценовите нива в другите страни се свежда до нетъргуемите артикули и основно услугите. Пазарните валутни курсове зависят от търсенето и предлагането на валути, нужни за финансиране на интернационалните транзакции със артикули, услуги и финансови активи. Международната конкуренция значително свива разликите в цените на стоките и услугите, което се търгуват свободно.

Когато се пресмята Брутният вътрешен продукт при паритет на покупателната дарба обаче, се включват всички артикули и услуги в стопанската система, в това число нетъргуемите. Последните не се въздействат от конкуренцията на интернационалните пазари и техните цени се дефинират съвсем напълно от вътрешни фактори. Например цената на фризьорските услуги в една страна съвсем не се въздейства от тази в друга страна или даже в прилежащ град. Същото важи и за необятен набор от услуги - заведения за хранене, транспорти, разчистване, строителство и ремонт и доста други, които е невероятно да се реалокират от едно място на друго или това би коствало прекомерно скъпо. Всички те вкупом обаче съставляват забележителен дял от Брутният вътрешен продукт. В основата съгласно икономисти стоят по-ниските разноски за труд, разлики в налога върху добавената стойност, търговски бариери и транспортни разноски. Специално за Русия на локалния пазар с изключение на услугите по-евтини са и естествените запаси и горивата, което се отразява и в по-ниски други разноски в индустриалната верига.

В последна сметка Брутният вътрешен продукт при съществуващите валутни курсове отразява икономическата действителност, в която се намират страните, с търговията посред им и разликите сред цените, които са налице сред тях. Измерването на Брутният вътрешен продукт при изравнена покупателна дарба е по-скоро теоретично упражнение, което сигурно има своите изгоди в икономическия разбор, само че на практика не приказва доста за същинския размер на една стопанска система. То се базира на правилото за единната цена - че един артикул има еднообразно стойност на всички места, което на процедура не е по този начин.
Реклама 56-о място по стандарт на живот
Отвъд чисто научните елементи около това по какъв начин се мери Брутният вътрешен продукт много по-голям за една стопанска система е не общият ѝ размер, който нормално зависи от размера на страната, а Брутният вътрешен продукт на човек от популацията, който разкрива стандарта на живот на обособените жители. През 2022 година, още веднъж, Русия се подрежда на 56-о място по Брутният вътрешен продукт на човек, освен това при паритет на покупателната дарба, който покачва номиналния резултат.

Отделен въпрос пък е качеството на продукцията, за което Брутният вътрешен продукт не е изключително прецизен измерител. Зависимостта на Русия от западни технологии, достъпът до които ѝ беше стеснен с налагането на глобите, затруднява производството и утежнява неговото качество.

Трябва също по този начин да се има поради, че интернационалните институции като Световната банка и МВФ разчитат на публични данни, подавани от националните статистики на самите страни. обаче, тези цифри не трябва да се одобряват за чиста монета, защото след нашествието на Русия в Украйна Кремъл засекрети данните за стопанската система на страната и има интерес от това да подхранва подозрения по отношение на успеваемостта на глобите и да споделя, че се показва по-добре, в сравнение с в реалност. Москва обаче няма по какъв начин да скрие срутва на рублата, която се обезцени с 25% от началото на годината.
Свързани публикации Рублата удари 16-месечно дъно поради разноските за войната и свития експорт 14 август 2023, 12:27 Интервю | Гунтрам Волф: Има стопански и геополитически аргументи България да бъде призната в еврозоната 11 август 2023, 07:33 Западните компании, които към момента работят в Русия 11 август 2023, 06:37 Войната в Украйна коства два пъти повече от упованията на Русия 7 август 2023, 13:10
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР