През последните дни в полицейската статистика са регистрирани две реализирани

...
През последните дни в полицейската статистика са регистрирани две реализирани
Коментари Харесай

Телефонните измами: Всичко, което трябва да знаем и как да се предпазим

През последните дни в полицейската статистика са регистрирани две осъществени телефонни измами, а са открити и голям брой случаи на опити за измами, оповестиха от полицията.

Акцентираме вниманието върху някои от присъщите белези на този тип закононарушения за предприемането на нужните ограничения, с цел да не ставате жертва на незаконни похищения.

Извършителите на телефонни измами работят в незаконни групи от няколко лица, като всяко от тях има съответна задача в реализирането на действието.

Първоначалният контакт с жертвите си създателите на измамите реализират чрез телефонни диалози към мобилните или домашни стационарни телефони на жертвите.

В множеството от случаите посърпевшите са избирани на инцидентен принцип. Много постоянно причинителите употребяват телефонен справочник на съответно населено място в страната.

При водените  диалози измамниците съумяват да открият спомагателна информация като: името на събеседника, неговата трудова ангажираност.

В подтекста на диалога, пострадалият може да се самозаблуди, тъй като питайки събеседникът си дали е негов другар от близкото минало или отдалечен родственик, го посочва по персоналното име и по този начин дава опция на причинителя да продължи диалога представяйки се точно за това лице. 

Най-разпространени сюжети за осъществяване на телефонни измами:

- при осъществяване на полицейска интервенция по задържане на телефонни измамници се търси подпомагане и пари

- под претекст “реализиран пътен случай от непосредствен родственик с умрял човек или малко дете ” - причинителите се обаждат на инцидентен принцип на жертвите и плачейки възбуждат у тях визията, че беседват със собствен родственик

Извършителите се показват като служители на реда, прокурори или следователи и изясняват, че роднината е направил пътен случай, в резултат на което е пострадал/починал човек и незабавно са нужни пари за освобождение на близкия човек.                                                     

От Министерство на вътрешните работи припомнят - п о никакъв мотив не давайте пари на непознати. В случай на получено телефонно позвъняване с искане да предоставите пари, пробвайте незабавно да се свържете със своите близки или сигнализирайте на тел. 112.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР