През последните дни в Австрия набира скорост шпионски скандал в

...
През последните дни в Австрия набира скорост шпионски скандал в
Коментари Харесай

Христо Грозев призна : Страхувам се да се върне в България

През последните дни в Австрия набира скорост шпионски скандал в интерес на Русия, в който беше забъркано името на българския проверяващ публицист Христо Грозев. Неговият преносим компютър беше откраднат от сътрудници на съветските служби.

В края на март беше задържан някогашен офицер от австрийското контраразузнаване. Той е предавал на съветското разузнаване австрийски секретни данни, в това число от мобилните телефони на високопоставени политици. В особено изявление пред Николай Кръстев, Христо Грозев заяви детайлности за маршрута, по който е бил изнесен откраднатият му преносим компютър от Виена и по какъв начин е стигнал до Москва.

Грозев разяснява пред Българска национална телевизия, че американските и европейските специфични служби не му предлагат да се завърне в България, тъй като ще е в риск.

" Стана ясно, че тази разпасаност на шпионаж, в действителност засегнала и австрийските ползи. Оказа се, че клетка от някогашни офицери, които, когато са го правили са били дейни офицери на тяхната вътрешна работа за сигурност и са работили години наред за съветското разузнаване, предавали са данни, търсили са информация за значими за съветските спецслужби опозиционери, публицисти като мен. Но още по-страшно за австрийците е, че в действителност са шпионирали срещу личната си страна са предали три телефонни апарата, откраднати от австрийски министри през 2017 година. Също по този начин, са откраднали един от най-засекретените компютри, употребяващ една специфична система за кодиране " Сина " още веднъж на съветските служби. Това провокира търсене на виновност в себе си ", сподели Христо Грозев.

- Николай Кръстев, Българска национална телевизия: Преди няколко дни се появи информация, че Бил Браудър се опасява да дойде в България, вие страхувате ли се да се завърнете в България даже и на работно посещаване?

- Много ми е тъжно, че би трябвало да кажа " да ". Такъв е и съветът на правоохранителните органи, както в Съединени американски щати, по този начин и в Европейски Съюз, че рискът там е от най-висока категория. За страдание, виждаме, че част от групата, която е работила по следенето ми, в това число и по време на визитите ми в България, са били български жители, които виждаме, че са се сложили в услуга на съветските специфични служби. Така, че за жалост, България за в този момент е лимитирана територия за мен, което ми е доста тъжно ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР