През последните дни се завирхи спекулация, че семейството на Мърдок

...
През последните дни се завирхи спекулация, че семейството на Мърдок
Коментари Харесай

Ще продаде ли Рупърт Мърдок част от империята си?

През последните дни се завирхи нечиста сделка, че фамилията на Мърдок е готово да обмисли опция за делене на бизнеса. В петък, откакто няколко източника оповестиха за интерес към 21st Century Fox от Comcast, Sony и Verizon, акциите на компанията нарастнаха с 6 %.

Миналата седмица корпорацията, ръководена от фамилията на Рупърт Мърдок, съобщи, че е водила диалози и с Disney. Твърденията са, че фамилията е готово да се раздели с част от кино студията си дружно с други елементи от бизнеса - внезапна смяна в тактиката след години надграждане на империята, написа BBC. Официална информацията на този стадий към момента няма.

И анализаторите не са сигурни какъв брой съществено да одобряват индеята. Но изказванията към този момент изостриха апетита на съперниците, които желаят парче от Fox.

Какво се продава?

От началото си като издател на вестник в Австралия, 86-годишният Мърдок сътвори империя, която се разгръща в Африка, Азия, Европа и Америка. Корпорацията 21st Century Fox е добре позната с флагмана си Fox News, както и с National Georgaphic, основаната в Азия Star TV, редица спортни и новинарски канали. Позната е и с това, че непрекъснато се уголемява, а не че става по-малка.

Рупърт Мърдок постоянно е бил " хищникът. Той в никакъв случай не е бил жертвата, по този начин да се каже ", споделя Стивън Барнет, професор по всеобща връзка в Уестминстърска университет в Лондон.

The Wall Street Journal, в който фамилията на Мърдок също има огромен дял, заяви, че Fox разисква продажбата на кино студиото, локални телевизионни канали и интернационалните бизнеси, в това число основаната в Европа телевизия Sky. Така корпорацията ще се концентрира по-тясно върху спорта и новините - бизнес, който е носи непрекъснат растеж на приходите през последните години.

Миналата година Fox разгласи договорка, посредством която ще придобие цялостен надзор над Sky, в която към този момент има 39% дял. Сливането обаче бе забавено, защото чака утвърждение от регулаторите във Англия.

Защо се продава?

Съобщенията за продажба идват сега, в който медийната промишленост минава през прелом, защото феновете се ориентират от ден на ден към видеото онлайн и понижават абонаментите си за обичайната телевизия. Анализатори показват, че смяната на потребителските привички карат мениджърите да се замислят от ден на ден в посока консолидацията на основаването на наличие.

Евентуалната продажба може и просто да е част от по-дългосрочен проект, счита Иън Уитакър от анализаторската Liberum. Преди три години Fox се опита да купи Time Warner, само че без триумф. Сега договорката може още веднъж да излезе на дневен ред, откакто евентуалното обединение сред AT&T и Time Warner може и да не получи утвърждението на регулаторите. Fox може да употребява средствата от продажба на част от активите, с цел да направи по-голяма оферта за Time Warner.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР