През последните дни се появиха нови слухове за това, че

...
През последните дни се появиха нови слухове за това, че
Коментари Харесай

Катар предполагаемо купува Биткойн

През последните дни се появиха нови клюки за това, че държавният капиталов фонд на Катар обмисля забележителна инвестиция в Биткойн.

По време на скока на Биткойн до историческия връх от $69,000 анализаторите видяха нов портфейл, в който бяха насъбрани над 50,000 BTC (равностойни на над $3.3 милиарда). Наречен “Мистър 100 ” заради ежедневните покупки на 100 BTC в продължение на няколко седмици, породиха спекулации дали този индивид може да е Катар, който диверсифицира своя върховен фонд, скришен милиардер или банка, която се приготвя за стартирането на ETF.

Спекулациите за инвестицията от $500 милиарда се появиха през декември 2023 година, откакто Биткойн максимистът Макс Кийзър загатна, че Катарският капиталов орган (Qatar Investment Authority – QIA) може да влага $500 милиарда в Биткойн. Туитът на Кийзър провокира полуда в обществените мрежи, което в допълнение увеличи цената на Биткойн.

Експертите обаче предизвестяват за осъществимостта на сходна инвестиция. Съобщените институционални активи на QIA възлизат на $475 милиарда, което прави инвестиция от $500 милиарда малко евентуална. Освен това при придобиването на такава забележителна част от пазарната капитализация на Биткойн пораждат логистични провокации, за което свидетелства компликацията даже за огромни структури като Binance да натрупат обилни дялове.

Въпреки регулаторната нерешителност на Катар във връзка с криптовалутите, по-широкият район на Близкия изток и Северна Африка (БИАС) прави стъпки в приемането на цифровите активи. Макар че Катар не е легализирал криптовалутата и е забранил търговията с Биткойн заради неустойчивост и регулаторни опасения, прилежащите страни като ОАЕ и Бахрейн се нареждат като юрисдикции, удобни за криптовалутите.

Като цяло, макар че слуховете към инвестицията на Катар в Биткойн подхранват спекулациите, регулаторните ограничавания и логистичните провокации допускат, че инвестиция от $500 милиарда в кратковременен проект е малко евентуална. Въпреки това случилото се акцентира развиващия се пейзаж на цифровите активи в района и капацитета за институционално приемане в бъдеще.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР