През последните десет години опитите за самоубийства в България намаляват,

...
През последните десет години опитите за самоубийства в България намаляват,
Коментари Харесай

Опитите за самоубийства и стресът сред българите намаляват в последните 10 г.

През последните 10 години опитите за самоубийства в България понижават, заяви доцент Христо Хинков, шеф на Националния център по публично здраве във връзка Световния ден на психологичното здраве - 10 октомври.

Според Хинков в последните 10 години " България стартира да се успокоява " и се следи понижаване на тревожните разстройства и депресиите. Данните сочат, че опитите за самоубийства у нас са към 10 на 100 000 население. Така страната ни попада в групата страни със приблизително към ниско равнище на самоубийствата в Европа, и в света. Освен това Хинков разяснява, че стресът на популационно равнище в страната е по-нисък, в сравнение с в по-далечни интервали, което е добра вест.

Най-често опити за самоубийство у нас вършат хората в трудоспособна възраст. Конфликти в средата са водещ претекст за самоубийство в 46.8 - 54.3% от случаите. От тях споровете в фамилията сред съпрузите са към 22%. Това удостоверява изводите, че човешките взаимоотношения имат основно значение в предварителната защита на самоубийствата.

Наличието на заболяване е втората по периодичност причина за сиуцидни дейности - към 28.5 %. От тази група главното е съществуването на психическо заболяване.

Не повече от 5% от протегналите ръка на живота си в България го вършат поради тежки финансови проблеми и загуба на работа.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР