През последните близо две години в приемната на обществения посредник

...
През последните близо две години в приемната на обществения посредник
Коментари Харесай

Какво се случва? Огромен проблем с водата в цял Пловдив

През последните близо две години в приемната на публичния медиатор на територията на община Пловдив постъпиха голям брой сигнали от жители за едва налягане на водата след петия етаж в жилищните здания в Пловдив, заяви омбудсманът Борислав Стаматов . И прибавя:
„ Този недостиг на вода не е местен, а се отнася за целия град, за всички административни региони. По тази тематика има и чести публикации в пловдивските електронни медии и уеб сайтове. Авторите на тези сигнали, писалите публицисти по този въпрос, както и нашето мнение е, че ниското (недостатъчното) налягане в сградната водопроводна апаратура е заради следните аргументи:
1. Развилото се в Пловдив бурно строителство
2. Личното ползване на вода за битови потребности мощно се е повишило през последните 10 години
3. Не е известно за Пловдив да има нови водоизточници, които да задоволят повишената потребност от вода
4. Съществуващата водопроводна мрежа е остаряла и с привършен дебит
Също по този начин битува и мнението, че ВиК сдружението изкуствено не подава по-високо налягане, за да не аварират съществуващите тръби. Липсата на задоволително високо общоприетоо налягане води до повреди в пералните на жителите, неспособност за стартиране на вода до смесителната батерия към разпръскващата душова пита и други сходни.
Ние разбираме, че казусът е генерален и ще са нужни не по-малко от 10 години за поне частичното му решение, а по този начин също по наша не напълно точна оценка ще са нужни не по-малко от 150 милиона лева по настоящи цени.
Считаме, че такава сума Община Пловдив без намесата на страната и асимилиране на средства по европейски стратегии, каквато сега е настоящата „ Изграждане на ВиК инфраструктура по Оперативна стратегия „ Околна среда “ за интервала 2014-2020,  не може да си разреши.
Очевидно е, че този въпрос няма да се реши тази или идната година и затова отправихме предложение до „ ВиК “ ЕООД – Пловдив да потърси опция там, където е нужно, да сложи за своя сметка хидрофорни уредби, с цел да могат жителите да получават вода със общоприетоо налягане.
Потърсено е изцяло мнение и разбор на поставения проблем, както и отговор на въпроса по кое време се предвиждат първите по-генерални промени и дейности, както и какви са проектите на „ ВиК “ ЕООД  в един по-далечен небосвод, например от около 10 години “.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР