През последните близо 20 години има три важни момента по

...
През последните близо 20 години има три важни момента по
Коментари Харесай

Време е визите за САЩ да отпаднат!

През последните близо 20 години има три значими момента във връзка с свободното придвижване на българските жители в Европа и по света – рухването на условието за шенгенски визи през 1999 година, влизането на страната в Европейския съюз, което докара до свободно пътешестване във всички държави-членки, и 1 декември 2017 година, когато отпаднаха визите за български жители, пътуващи към Канада. За страдание обаче, българите, които желаят да посетят по персонални или бизнес аргументи Съединени американски щати, към момента се нуждаят от визи.

Този факт щеше да е чисто български проблем, в случай че през 2013 година Европейският съюз не беше трансформирал своето законодателство по този начин, че да подсигурява така наречен визова взаимност. След съответните законодателни промени, съществуването на американски визи за българи бе подложен на европейския дневен ред.

Всичко действително произтича от обстоятелството, че Европейски Съюз има подписани съглашения за безвизово пътешестване в Европа за жителите на няколко трети страни, включително Съединени американски щати, като, въз основата на споразуменията, и европейските жители могат да пътуват без визи към тези страни. Въпреки договореностите, обаче, жителите на България, Полша, Румъния, Хърватска и Кипър към момента би трябвало да си изкарат визи, преди да пътуват към Съединени американски щати, а в това време американски жители могат да пътуват свободно към тези пет държави-членки.

Затова признатият през 2013 година механизъм за визова взаимност планува Европейски Съюз да вкара визов режим за трети страни, които не ползват безвизов режим с някоя държава-член, макар че целият Европейски Съюз има безвизов режим с дадените трети страни. Въз основата на това предписание, България задейства механизма за взаимност по отношение на Съединени американски щати и са стартирани договаряния сред Европейската комисия, представители на Съединени американски щати и българското държавно управление за унищожаване на визите за български жители. Такива договаряния са водени в продължение на две години. Според европейското законодателство, в случай че 24 месеца след активирането на механизма не се стигне до отпадане на визовия режим, Европейската комисия би трябвало да предложи въвеждането на визи за американски жители, като окончателното решение е в ръцете на Европейския парламент и на Съвета.

Въпреки че срокът от две години мина още напролет на 2016г., Европейската комисия неведнъж е отлагала такова предложение с тезата, че икономическите загуби за европейската стопанска система и бизнес от въвеждането на визи за американски жители ще са големи, както и че прочее не е правно задължена да предложи възобновяване на визовия надзор.

Въпросът е неведнъж повдиган в Европейския парламент, където България и другите държави-членки срещат мощна поддръжка измежду всички политически групи. Темата е била обсъждана с представители на Европейската комисия, включително с комисаря по миграция и вътрешни работи Аврамопулос. По време на тези разисквания бе напомняно правното обвързване на Европейска комисия да предложи въвеждане на визи за американски жители, в случай, че визовият режим за България и още четири държави-членки продължава. Подчертавано е моралното обвързване на Европейската комисия да подсигурява еднообразно отнасяне на всички европейски жители. И не на последно място Европейска комисия е призовавана да употребява по-твърд метод в разговора със Съединени американски щати, тъй че да се запази престижа на Европейски Съюз във външните взаимоотношения. През февруари 2017г. даже бе призната резолюция по тематиката в комисията по цивилен права, правораздаване и вътрешни работи.

По време на разискване на визовата политика на Европейски Съюз в средата на януари 2018 година, България и другите страни, за които Съединени американски щати към момента ползва визов режим, получи за следващ път безапелационна поддръжка от евродепутати, като докладчика за визовата взаимност Агустин Диаз де Мера (ЕНП), ръководителя на комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи Клод Мораес (С&Д) и зам.-председателя на групата на АЛДЕ Софи инт Велд. Колегите даже приканиха Европейска комисия най-сетне да излезе с пътна карта за постигането на цялостна визова взаимност.

Тук желая да отбележа един факт, сплотяващ четири от петте държави-членки на Европейски Съюз, по отношение на които Съединени американски щати ползва визов режим, а точно, че и четирите не са част от Шенгенското пространство. Въпреки че до момента гласно не е изразявана директна връзка сред продължаващия визов режим за Съединени американски щати и Шенген, неизбежно такава съществува в съзнанието на американските сътрудници. Така че фактът, че България не е част от пространството за свободно придвижване, освен има въздействие върху бизнеса и транспортните връзки в България, както неведнъж съм твърдял, само че и върху имиджа й и връзките й с трети страни.

В основата и на двата казуса седи нуждата от равнопоставено отношение по отношение на българските жители както от страна на европейските сътрудници, по този начин и от страна на Съединени американски щати. Радвам се, че моите сътрудници в Европейския парламент го схващат! Време е и в избрани столици да бъде разбрано!

Личен принос в дипломацията


Аз персонално за следващ разкритикувах Европейската комисия, че макар функционалността й на страж на европейските контракти и на спазването на европейското законодателство, тя сама го нарушава, като не предлага включването на Съединени американски щати в листата на страните, за които Европейски Съюз упражнява визов надзор. Настоях Европейска комисия да съблюдава правовото си обвързване и да остави всевъзможни оценки на резултата от въвеждане на визи за американски жители на Съвета и на Европейския парламент, които би трябвало да вземат окончателното решение.

Моята колежка Филиз Хюсменова пък акцентира, че главният критерии за не повече от 3% отказани визи, въз основа на който Съединени американски щати оправдават неналичието на цялостна визова взаимност, не е учреден на справедливи обстоятелства, като например данни за злоупотреби с визи, а е от индивидуален темперамент, подчинен значително от преценката на чиновниците в съответните посолства.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР