През последните 8 години резултатите са се подобрили в 18

...
През последните 8 години резултатите са се подобрили в 18
Коментари Харесай

Швеция е лидер в областта на иновациите в ЕС

През последните 8 години резултатите са се подобрили в 18 страни от Европейския съюз, а са се влошили в 10, сочи относителен отчет, оповестен тази седмица

Около две трети от икономическия напредък на Европа през последните десетилетия е бил подтикван от нововъведенията

Равнището на нововъведения в Европейски Съюз продължава да се усъвършенства, само че са нужни спомагателни старания, с цел да се подсигури конкурентоспособността на Европа в международен проект, съгласно оповестен тази седмица от Европейската комисия относителен отчет на нововъведенията за 2018 година

„ Настоящото издание на отчета демонстрира за следващ път, че Европа разполага със мощни позиции в региона на науката, само че не реализира предстоящите резултати в региона на нововъведенията ”, съобщи Карлош Моедаш, комисар по въпросите на проучванията, науката и нововъведенията.

Швеция още веднъж е водач в региона на нововъведенията в Европейски Съюз. След нея се подреждат Дания, Финландия, Нидерландия, Обединеното кралство и Люксембург, който тази година се причислява към групата на водещите новатори. Германия спада към групата на мощните новатори. България е на предпоследно място, преди Румъния.

Като цяло, резултатът на Европейски Съюз в региона на нововъведенията се е нараснал приблизително с 5,8% от 2010 година насам. През последните 8 години резултатите са се подобрили в 18 страни от Европейски Съюз, а са се влошили в 10. Най-големи усъвършенствания са постигнали Литва, Малта, Нидерландия и Обединеното кралство, а най-сериозно са се влошили резултатите в Кипър и Румъния.

Списък на водещите страни в Европейски Съюз в обособени области, свързани с нововъведенията:

В международен мащаб Европейски Съюз настига Канада, Япония и Съединените щати, като резервира по-добрите си резултати по отношение на Китай, само че разликата бързо понижава, защото Китай се е подобрил съвсем три пъти по-бързо от Европейски Съюз. Съюзът изостава непосредствено Южна Корея, само че през идващите години се чака последователно разликата да намалее.

България и Румъния са най-слабите иноватори в границите на Европейския съюз

Има усъвършенстване при широколентовия достъп, човешките запаси и привлекателността на системите за научни проучвания, изключително посредством интернационалните взаимни изявления. Публичните разноски за научноизследователска и развойна активност като дял от Брутният вътрешен продукт остават под равнището от 2010 година Очакванията са през идващите две години Европейски Съюз да реализира усъвършенстване в региона на нововъведенията с 6%.

Около две трети от икономическия напредък на Европа през последните десетилетия е бил подтикван от нововъведенията. Макар че в Европа живеят едвам 7% от международното население, тук се реализират 20% от международните вложения в научноизследователската и развойната активност, както и една трета от всички висококачествени научни изявления.

Освен това Европа е международен водач в промишлени браншове като фармацевтиката, химическата индустрия, машиностроенето и модата. Европа е мощна и в поддръжката за нововъведенията чрез основни базови технологии като роботика, фотоника и биотехнологии.

Европа обаче също по този начин изостава в доста области. Дружествата от Европейски Съюз изразходват по-малко пари за нововъведения, в сравнение с техните съперници. Рисковият капитал остава незадоволително развъртян в Европа, вследствие на което сдруженията минават към екосистеми, които дават по-добри шансове за напредък.

Публичните вложения в целия Европейски Съюз не съумяват да доближат целевите 3% от Брутният вътрешен продукт. Интензивността на научноизследователската и развойна активност към момента е неравномерна сред районите на Европейски Съюз, като вложенията и научните проучвания в огромна степен са съсредоточени в Западна Европа. Освен това 40% от работната мощ в Европа не има нужните цифрови умения.

На 7 юни Комисията предложи най-амбициозната до момента стратегия на Европейски Съюз за финансиране на научни проучвания и нововъведения – „ Хоризонт Европа ”, като за интервала 2021-2027 година се оферират 100 милиарда евро. Но единствено финансирането от Европейски Съюз не е задоволително. За да се резервира и усъвършенства европейският метод на живот, са нужни съгласувани старания от страна на обществения и частния браншове.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР