През последните 6-7 години Русия предприе политика на оказване на

...
През последните 6-7 години Русия предприе политика на оказване на
Коментари Харесай

Огнян Минчев: Русия оказва арогантен натиск върху европейските страни

През последните 6-7 години Русия предприе политика на оказване на нахален напън върху европейските страни. Повежда интервенции на специфичните служби, в това число за премахване на неуместни хора на територията на други страни.
Това сподели пред БНР политологът доцент Огнян Минчев по отношение на оповестения от Москва за личност нон грата български посланик.

" Прави го по метод, по който явно не се стреми да прикрива своето авторство в тези атентати. В тези оперативни мероприятия нейните чиновници доста постоянно са откривани, че ги правят ", допълнит той.

Огнян Минчев разяснява, че Русия разпростира огромни процеси на корупция по високите етажи на властта в България. Според него е рисково за държавниците да се държат твърдо по отношение на Москва, тъй като " не един или два политически преврата у нас са реализирани по подстрекателство на съветски среди в България ".

Според него в българо-руските връзки няма напрежение, а непрестанно предпочитание от страна на България да угоди на Русия. Минчев изрази мнение, че последните две държавни управления на Бойко Борисов са създали сполучливи стъпки за възстановяване на връзките с Русия, само че различен е въпросът каква е мотивацията за това. Според него главните проблеми в връзките ни с Москва са монополните цени на внасяните енергоносители и подписването на контракти, които не се преференциални за България.

" От плана " Турски поток " ние нямаме особена изгода. Той транзитира газ от " Газпром " в Турция за " Газпром " в Сърбия ", разясни политологът.

По думите на Минчев България ще получава някакви директни такси, които повече от 20 години ще изплащат инвестицията, която сама би трябвало да направи, с цел да построи така наречен " Балкански поток ".

Той счита, че страната ни мъчно може да заеме самостоятелна, виновна и изрично равноправна позиция по отношение на Русия. " Липсва почитание към България и по тази причина сме си отговорни ние ", безапелационен бе Минчев.

Според него Владимир Путин желае да сложи на колене Украйна. Това е станало ясно от изявлението му през вчерашния ден пред сръбския президент Александър Вучич, че България протака продължаването на газопровода " Турски поток " на своя територия, и че при липса на предпочитание от българска страна, Москва ще откри други благоприятни условия за реализиране на плана.

По думите на политолога съветския президент се стреми да построи по-скоро различни направления за снабдяване на газ за Европа, заобикаляйки Украйна. Огнян Минчев счита, че това е главната причина, " тъй като единственият инструмент за напън върху Русия е точно директната газопреносна мрежа на Украйна ", разясни той.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР