През последните 3-4 дни хутите невероятно се активизираха, като атакуваха

...
През последните 3-4 дни хутите невероятно се активизираха, като атакуваха
Коментари Харесай

Проф. Владимир Чуков: Българският кораб Руен е подценил опаснос...

" През последните 3-4 дни хутите необикновено се активизираха, като нападнаха с дрон, с ракета - всичко това беше отблъснато. Но явно нашият транспортен съд не е приложил ограничения за сигурност, използвани във връзка с Червено море, а тук случая става по-на юг - в Арабско море. Предполагам, че в тази ситуация тази зона е считана за по-малко рискова и не са взели нужните защитни ограничения ", уточни проф. Чуков.

 

Специалистът направи паралел с отвличането на " Галакси лийдър ", чийто екипаж остава в неопределеност.

 

" Преди към 10-тина дни хутите разшириха своя обхват. Те споделиха, че ще атакуват всички кораби, които идват или отиват в израелско пристанище. Очевидно към този момент не става въпрос единствено за плавателни съдове, израелска благосъстоятелност. Големият въпрос в тази ситуация с нашия транспортен съд е дали е отивал или е идвал от израелско пристанище. Тази информация може да е била известна на нападателите, само че това не е несъмнено. Сегашното похищение е станало в Арабско море, на юг от Йеменските крайбрежия, близко е до остров Сокотра, който е Йеменски остров, апропо там има военноморска база на ОАЕ. Учудва ме, че са позволили сходен вид абордаж. Схемата е сходна. Появява се един ирански транспортен съд, който явно следи. На борда на този ирански транспортен съд са тези лодки, с които се пленява стремежи транспортен съд и се взима на абордаж ", означи специалистът.

 

По думите му България или Малта би трябвало да договарят с терористите, отвлекли " Руен " с 18 души на борда. Сред тях има осем българи, моряци от Мианмар и Ангола.

 

" Американците също се пробват да контактуват с хутите по дипломатически канали ", добави арабистът.

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР