6 начина да намалите разходите си за ипотека в днешната среда с високи лихвени проценти

...
През последните 18 месеца лихвените проценти по всичко - от
Коментари Харесай

През последните 18 месеца лихвените проценти по всичко - от кредитни карти до заеми, скочиха рязко - и това включва ипотечните заеми. Докато лихвените проценти по ипотечните кредити от 2% до 3% бяха често срещани в разгара на пандемията, Федералният резерв повиши референтната си лихва почти дузина пъти от март 2022 г., за да се опита да смекчи продължаващите проблеми с инфлацията.

И , разходите за потребителски заеми се покачват с всяко увеличение на лихвения процент от Фед, което доведе лихвите по ипотечните кредити до най-високата си точка от над две десетилетия. 30-годишната ипотечна лихва сега се движи над 7,5%, където се задържа през последните няколко седмици.

Добавете и другите проблеми на жилищния пазар — като повишени цени на жилищата и продължаващ недостиг на инвентар на повечето пазари — и е лесно да разберете защо достъпността на жилищата е на рекордно ниско ниво. Но ако сте собственик на жилище или планирате да закупите жилище в близко бъдеще, има няколко начина да помогнете за намаляване на разходите, свързани с вашата ипотека.

Разгледайте тук някои от днешните най-добри лихвени проценти по ипотечни кредити, за да научите повече.

6 начина да намалите разходите си за ипотечни кредити в днешната среда с високи лихвени проценти

Ако използвате стратегиите по-долу, може да успеете да намалите разходите си за ипотека и да направите собствеността върху жилище по-достъпна.

Изберете ипотечен заем с регулируем лихвен процент

Ипотечният кредит с регулируем лихвен процент (ARM) е вид ипотечен заем, който предлага първоначален период с фиксиран лихвен процент, през който лихвеният процент остава постоянен. След този първоначален период процентът се коригира периодично — обикновено годишно — въз основа на конкретен финансов индекс.

Едно от основните предимства на ARM е, че тези заеми често идват с по-ниски първоначални лихвени проценти в сравнение с фиксираните лихви ипотеки. В днешната среда с високи проценти това може да доведе до по-ниски месечни плащания през първоначалния фиксиран период, което ви позволява да спестите пари на ранен етап. Като се възползвате от по-ниския първоначален лихвен процент, можете да спестите значително от разходите за лихви, докато сте в дома.

Като цяло обаче ARM са най-подходящи за кредитополучатели, които имат краткосрочни планове за своите домове, като например тези, които очакват преместване или рефинансиране в рамките на първоначалния период с фиксиран лихвен процент. Това е така, защото лихвеният процент по заема може да се повиши, ако лихвените проценти се повишат след края на първоначалния ви период с фиксиран лихвен процент, което води до плащане на повече лихва.

Разгледайте ипотечните проценти, за които бихте могли да отговаряте, тук.< /p>

Плащайте за точки или купувайте по-ниска цена

Можете също така да обмислите плащане за ипотечни точки, ако имате налични допълнителни средства по време на покупката или рефинансирането. С ипотечните точки плащате предварително процент от сумата на заема в замяна на по-нисък лихвен процент. Въпреки че това изисква първоначална инвестиция, това може да доведе до дългосрочни спестявания на разходите за лихви.

Или, ако сте на пазара на купувачи, може да успеете да договорите сделка, при която продавачът или строителят плаща временно да купи по-ниска цена за година или две, за да намали временно интереса ви процент. Това може да ви помогне да спестите пари в краткосрочен план — или в дългосрочен план, ако очаквате лихвените проценти да намалеят и планирате да рефинансирате, преди изкупуването на лихвените проценти да приключи.

Помислете за по-краткосрочен заем

Въпреки че по-кратките срокове на заема, като 15 или 20 години, може да имат по-високи месечни плащания в сравнение с 30-годишните ипотеки, те често идват с по-ниски лихвени проценти. Например към 11 септември 2023 г. средната 15-годишна ипотечна лихва е 6,79%, докато 30-годишната ипотечна лихва е средно 7,56% — почти цял пункт по-висока.

При висок процент среда, изборът на по-кратък срок на заема може да ви помогне да заключите по-ниска лихва и да изплатите ипотеката си по-бързо, като в крайна сметка намалите общите си разходи за лихви.

Подобрете кредитния си рейтинг

Вашият кредит резултатът играе жизненоважна роля при определянето на лихвения процент, за който отговаряте на изискванията. По-високият кредитен рейтинг може да ви помогне да си осигурите по-благоприятна ставка, дори в среда с високи ставки.

Ако имате време преди да кандидатствате за ипотека, помислете дали да предприемете стъпки за подобряване на кредита си, като плащате сметките навреме, намалявате дълга по кредитната карта и адресирате всички грешки в кредитния си отчет. По-добрият кредитен рейтинг може да доведе до значителни спестявания от вашата ипотека в дългосрочен план.

Търсете заемодатели

Не се задоволявайте с първото предложение за ипотечен заем, което получите. Вместо това пазарувайте и сравнявайте оферти от множество заемодатели. Всеки кредитор може да има различни лихвени проценти и условия, така че е от съществено значение да извършите надлежна проверка. Лихвеният процент, който ви предлага един заемодател, може в крайна сметка да се различава значително от лихвения процент, който ви се предлага от друг.

Може също да ви е от полза да помислите за работа с ипотечен брокер, който може да ви помогне намерете най-добрите опции за заем въз основа на вашето финансово състояние и цели.

Правете допълнителни плащания

Друг начин да спестите разходи за ипотека е като правите допълнителни плащания към основния си баланс. Това намалява общия размер на лихвите, които ще плащате с течение на времето. Например, можете да помислите за извършване на двуседмични плащания вместо месечни, което на практика води до допълнително плащане всяка година.

Алтернативно, можете да правите случайни еднократни плащания, когато имате налични допълнителни средства, като възстановяване на данък или бонус за работа. Тези допълнителни плащания могат значително да съкратят срока на кредита и да намалят общата платена лихва.

Долната линия

В днешната среда на високи лихвени проценти е от решаващо значение да бъдете проактивни и стратегически в управлението на вашите ипотечни разходи — и това е вярно, независимо дали купувате нов дом или искате да намалите разходите по текущата си ипотека. За щастие има начини да се ориентирате по-добре в предизвикателния пейзаж на лихвените проценти. Чрез рефинансиране, извършване на допълнителни плащания, подобряване на кредита ви, проучване на различни условия на заема, търсене на заемодатели и обмисляне на точкови опции ще имате по-добър шанс да спестите пари през целия срок на заема си.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР