През последната седмица спекулациите в немскоезични медии за локацията на

...
През последната седмица спекулациите в немскоезични медии за локацията на
Коментари Харесай

Тука има, тука нема завод

През последната седмица спекулациите в немскоезични медии за местоположението на новия цех на Volkswagen в Източна Европа доближиха същинско кресчендо, от което незапознати с тематиката могат да получат световъртеж. На финалната права на конкуренцията останаха България и Турция, само че сигналите кой е спечелилият измежду тях стават все по-противоречиви. А до решението остават не месеци, а две-три седмици.

Първо, Frankfurter Allgemeine Zeitung разгласи, че изпълнителният шеф на Volskwagen Херберт Дийс е посетил Турция и даже е в напреднали диалози за възможната локация на индустриалното дружество - някогашен цех на Opel край Измир. " Турското държавно управление е предложило поддръжка в размер на 100 милиона евро ", разгласи FАZ.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Друго уважавано издание - Handelsblatt, добави, че автомобилният гигант избира Турция както поради държавната дотация от Анкара, по този начин и поради традициите на страната в автопроизводството, и не на последно място - огромният вътрешен авто пазар. " Турски държавни организации да вземем за пример са едни от огромните клиенти на модела Passat на Volkswagen ", разяснява бизнес вестникът.

След материалите на такива две влиятелни медии разумно би изглеждало мачът да е към този момент свирен. Но в последния миг в профилираното издание Automobilwoche се появи радикално друг материал. В него се споделя, че Volkswagen към този момент води диалози за продажбата на индустриален парцел до София, а в договарянията вземат участие значително австрийски банки и вложители. Статията се появи и на бизнес уеб страницата www.finanzen.net, където се добавя, че договарянията с двата претендента не се водят от подразделението на Volkswagen Skoda, каквато беше първичната концепция, а от мениджмънта на групата майка.

Появата на сходни публикации в последния миг загатва и за нарастнали старания от страна на двете страни претенденти да получат колкото се може по-голяма гласност преди окончателното решение. По същия метод Сърбия (която също имаше вкус към завода на Volkswagen, само че отпадна в предходния кръг на преговорите) използваше локалните медии, с цел да се популяризира, че към този момент е определена пред България. И даже уточни къде ще бъде заводът - в централната част на страната, Шумадия. Впоследствие този слух се оказа... просто слух. Което демонстрира, че и публикациите от последната седмица във FAZ, Handelsblatt, Automobilwoche и Finanzen би трябвало да се одобряват " с едно мислено ". Засега, най-малко по написани материали по тематиката и размер, резултатът България - Турция е еднакъв - 2:2 публикации.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР