През последната седмица премиерът Бойко Борисов е в окото на

...
През последната седмица премиерът Бойко Борисов е в окото на
Коментари Харесай

5 неудобни въпроса за "Барселонагейт"

През последната седмица министър председателят Бойко Борисов е в окото на бурята, откакто испанският вестник " Периодико " заяви, че полицията в Каталуня Mossos d´Esquadra и профилираното звено за битка с корупцията към испанската прокуратура проверяват дали той има отношение към интернационална скица за пране на пари. Става дума за първокласна къща в скъпарския квартал на Барселона Esplugues de Llobregat, за която се твърди, че е благосъстоятелност на българския предприемач Александър Чаушев, а в нея живее Борислава Йовчева. Високият стандарт на живот на някогашната манекенка е обезпечен от офшорна компания, която е наляла милиони евро по сметките на сдружение, чийто шеф е младата жена. Историята става още по-пъстра, защото Йовчева е майка на малко момиче, чийто татко е незнаен обществено и обект на спекулации. Потоците от пари към нея пък водят до хора, свързани с Бойко Борисов. Международният отзив на абсурда накара дори българската прокуратура да се задейства - ще бъде изискана подробна информация по случая от испанските управляващи, а всички упоменати лица в следствието, в това число министър председателят, ще бъдат разпитани. Към момента обаче няколко основни въпроса остават без отговор.

 

1. Защо е купена къщата в Барселона?

Като притежател на скъпия имот, оценен на 2 900 000 евро, е вписана барселонската фирма Numin Invest SL. Според " Периодико " тя е записана през 2012 година за покупко-продажби с недвижими парцели и с капитал 3000 евро, импортирани от Борислава Йовчева. Първоначално управител на сдружението е младата жена, а по-късно - нейният татко Георги Йовчев. През май 2013 г. главен акционер в Numin Invest SL става Александър Чаушев, някогашен управителен кадър в „ Лукойл “ и сподвижник на Валентин Златев. Той апортира в капитала на сдружението въпросната къща в Барселона, закупена малко преди този момент за 2.9 млн. евро.

Преди повече от година, когато за първи път бяха направени тези разкрития, Чаушев изясни в предаването на Сашо Диков, че първокласният парцел е персонално негов: " Моя е собствеността, аз не го отхвърлям. Всичко е законно, по най-перфектния метод направено, записано и по този начин ". Той обаче изрично отхвърли да отговори кой живее в къщата. Към днешна дата предприемачът има ново пояснение - в никакъв случай не е живял в къщата си, отдавал я чартърен на Йовчева, която не познава персонално. " В Испания има великански бизнес за преотдаване на парцели чартърен. Вид услуга, при която компания отдава чартърен, хора чистят, поддържат парцела и оставащите пари изплащат на притежателите ", твърди Чаушев пред " 24 часа ".

Хронологията на събитията към покупката на имението обаче слага разумния въпрос по какъв начин по този начин един предприемач купува скъпа къща, с цел да я апортира във компания на човек, който твърди, че не познава.

 

2. Кой обезпечава охолния живот на манекенката?

Борислава Йовчева освен се разпорежда с парцел за милиони евро, само че и живее много пищно в Барселона. Според " Периодико " испанската полиция е открила, че дамата се придвижва с бяло Porsche Macan, оценено на 70 000 евро. То е благосъстоятелност на компания Emma BGS SL, чието седалище е въпросната къща. Дружеството е записано през 2014 година от бащата й Георги Йовчев, който внася 3000 евро капитал и става шеф. Година по-късно капиталът на сдружението е повишен първо с 1 млн. евро, а по-късно с още 750 хил. от кипърската офшорка Palms Enterprises. Пълномощник в България на офшорната компания е предприемачът Йордан Христов, който e мажоритарен притежател на " Спортни парцели Приморско " АД - дружество, разрастващо огромен туристически бизнес по Черноморието.

От бизнес позиция е безспорна мистерия каква е задачата на нарастването на капитала на Emma BGS, защото през годините няма инициативи, които биха могли да обезпечат възвръщаемост. Единственото начинание на Emma е първокласен магазин за облекла с повърхност 140 кв. м на една от централните улици в Барселона - Paseo de Grácia. " Периодико " твърди, че испанската полиция наблюдавала движенията на Йовчева и открила, че тя отива в бутика преди обяд, само че не обслужвала клиенти, а се занимавала с „ ръководство и надзор “. Разследващите заключават, че „ не може да се потвърди произходът на 2 300 000 евро инвестиция в магазина “. Нито манекенката, нито нейните родители, които също живеят в Барселона, биха могли да имат опит или приходи, с цел да обезпечат сходен разточителен живот. Преди ненадейно да стартират да развиват бизнес, бащата е бил електротехник, майката - стопанка, а дъщерята е известна само със спечелването на купата " Мис Бикини ". Брат й Станко Йовчев е някогашен футболист без особени изяви, който сега има дюнер заведение и наргиле бар в софийски квартал.

В деня след обявата в " Периодико " магазинът за облекла изненадващо затвори. " Биволъ " разгласява видео, на което се вижда, че от пространствата се изнасят движимости и се товарят в камион. Ако всичко към Emma BGS е изрядно, какво постанова скорострелното преустановяване на бизнес начинанието?

 

3. Каква е връзката с Бойко Борисов?

Около двете сдружения Numin Invest SL и Palms Enterprises, които на процедура обезпечават високия стандарт на живот на Мис Бикини в Барселона, има голям брой следи, които водят до премиера Бойко Борисов. Бизнесменът Александър Чаушев е извънредно доближен до някогашния началник на " Лукойл " Валентин Златев и познава Борисов. " С премиера се познаваме служебно. Беше притежател на огромна охранителна компания ", споделя той. Фирма " Ипон ", която бе благосъстоятелност на Борисов, преди той да стане министър председател, дълги години охраняваше тръбите и оборудванията на рафинерията. В момента тя се ръководи от непосредствен сподвижник на премиера.

Хората, които надничат зад кипърската офшорка, пък имат политически връзки с министър-председателя. Йордан Христов, прокурист на Palms Enterprises, е спряган за основна фигура в ГЕРБ. Бизнесът му стартира благодарение на община Приморско, която апортира общински земя в  " Спортни парцели Приморско ". Свързани с Христов компании до момента са завоюва над 7 млн. лева от европроекти и публични поръчки, разкрива " Биволъ ". В ръководството на " Спортни парцели Приморско " от 2008 до 2011 година влиза и различен доближен на премиера - Иван Саздов. Той е шеф на съдружие " Тенис клуб-Банкя " дружно с Христов. Бил е и ръководител на инициативния комитет, който издига кандидатурата на Борисов за кмет на София през 2005 година Самият Борисов не отхвърля, че се познава и с двамата.

Премиерът твърди, че не познава и Борислава Йовчева. Според него целият скандал с къщата е " подправена вест ", извадена от " учебника за компромати ". Помолен от Сашо Диков да потвърди достоверността на публикация във в. „ Марица “ от 18.11.2013 година, в която се споделя, че   „ столичната клевета гласи, че Бойко е кандидат-зет на Станко Йовчев “, министър председателят декларира само " не ".

Година преди вестникарската статия в изявление за сп. LOVEstyle Борисов споделя: " Има една девойка, която ми е по-близка, само че в случай че я разглася, ще я разкостят. Когато приключа с държавната работа, ще се оженя и ще си я прибера ". През 2015 година пък в записите, станали известни като " Яневагейт ", някогашната председателка на Софийския градски съд Владимира Янева, фамилен другар на Цветан Цветанов, споделя за премиера: " Факт е, че към избрани дами има и позитивно отношение. Сега има една, на която й купи къща в Барселона за милион и половина евро ".

След като барселонската спекулация се завъртя с нова мощ, Борисов реши да избяга от въпроса дали познава Йовчева. " Това да познаваш някого не те прави забъркан в каквото и да е. Много пъти съм казвал, че на тази тематика не приказвам, тъй като не е хубаво един мъж да разяснява кой кого познава, тъй като стават бели, доста хора си имат фамилии по-късно. При моята активност може да съм не запомнил кой познавам ", съобщи той.

 

4 . Защо прокуратурата, Национална агенция за приходите, ДАНС и КПКОНПИ години пренебрегваха сигналите от Елена Йончева?

През май 2019 година лидерът на листата на " Българска социалистическа партия за България " на евроизборите   Елена Йончева внесе сигнал в прокуратурата с документи за къщата в Барселона. Преди седмица тя изясни пред " Сега ", че няма никаква информация какво се случва с трите сигнала. " Интересно е, че нямам никакъв отговор от прокуратурата. Не са ги върнали като неоснователни, само че в това време никой не ме е уведомил да има придвижване по сигналите ", уточни тя. На този декор е озадачаващо, че прокуратура реагира на обявата в " Периодико ", която повтаря сигналите на Йончева. Остава въпросът за какво цяла година не се работи по тези преписки, а в този момент, откакто испанската медия провокира скандал, основният прокурор Иван Гешев разпореди да бъдат разпитани всички, които са посочени в следствието.

До момента няма данни българските данъчни и антикорупционната комисия (КПКОНПИ) да са изследвали приходите и разноските на Борислава Йовчева и нейния татко, които явно разполагат със обилни средства с неразбираем генезис. " Сега " попита приходната организация дали е направила инспекции на фамилията, на Александър Чаушев, притежател на къщата, както и на предприемача Йордан Христов, само че оттова не дадоха отговор. Дори Йовчеви да са данъчно задължени в Испания, то отново няма проблем Национална агенция за приходите да попита испанските си сътрудници за техните разноски.

В единия от сигналите на Елена Йончева до българската прокуратура се твърди, че Йордан Христов е имал бизнес взаимоотношения с компания, чиито притежатели са наказани дейно за образуване на интернационална скица за пране на пари през 2015 година Това е Gordon Holdings, което е акционер в " Спортни парцели Приморско ", демонстрира информация в Търговския указател. Номинален шеф на въпросната компания е била британката Белинда Ланион, която с различен жител на Великобритания Майкъл Дойл получиха присъди, защото са помагали на клиентите си да се " крият " зад тях и по този метод да се изплъзват от данъчни и други регулатори.

 

5. Колко време ще издържи Борисов, без да смени позицията си по абсурда?

Премиерът Бойко Борисов е прочут с лекотата, с която сменя позициите си по разнообразни въпроси. Показателно е държанието му по различен огромен скандал, който бе потулен - " Ало, Ваньо ". Когато през 2011 година в. " Галерия " разгласява записи, на които се чува по какъв начин министър председателят подрежда на тогавашния началник на митниците Ваньо Танов да приключи инспекцията в бирена фабрика, тъй като по този начин се е схванал с президента Първанов, Борисов съобщи, че те са манипулирани.  " Ще направя по този начин, че в случай че мога да взема достоверни записи, да опитам да ги пратя за проучване в чужбина, тъй като тези, които се занимават с монтаж, знаят какъв брой рисково може да се случи в едно изречение да се слагат или махнат думички ", изясни тогава министър председателят и още веднъж упрекна Държавна сигурност, че го нападна с компромати.

Година по-късно обаче в изявление пред блогърите Асен Генов и Константин Павлов Борисов призна, че е споделил тъкмо това. " Нямаше по какъв начин да не отвръщам, откакто президентът ми се обади и ме помоли. Не че е вярно, не е трябвало да го върша, само че съм си подобен, всеки има своите неточности, прелестно знаейки, че на Танов телефонът е под надзор ", сподели той.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР