През почивните дни страната ни беше представена на Международната туристическа

...
През почивните дни страната ни беше представена на Международната туристическа
Коментари Харесай

Руски туроператор очаква спадът на туристите към България да е 10%, а не 25%

През почивните дни страната ни беше показана на Международната туристическа галерия „ Интурмаркет “ в съветската столица. Утре пък се открива Московската интернационална туристическа галерия, на която също ще има българско присъединяване. В момента в Москва е и министърът на туризма Николина Ангелкова. Всичко това става на фона на намаляващия през последните години съветски туристически поток към България. 

Реалният спад този сезон ще е към 10 на 100, предвижда Александър Широков - шеф на съветска туроператорска компания, която от години работи на българския пазар:

„ Не виждам предпоставки за внезапен спад с 25%. 25% е прекомерно огромен спад и в случай че се стигне до такава степен, това ще значи злополука. Защото всички самолетни компании, в това число българските и съветските,  към този момент са възнамерявали полетите си и разчитат на натовареността от предходната година плюс-минус 10%, които никой няма да забележи “.

Тенденцията към спад е устойчива през последните няколко години. Една от аргументите е пренасочването на съветските туристи към вътрешните за страната курорти, което е целенасочена държавна политика, изясни Широков

„ В момента като цяло туризмът в Русия се концентрира на вътрешния пазар. Отливът към вътрешния пазар е видим. Затова способства държавната политика и по този начин е редно. Трябва да се запълва потенциалът, който е налице и който към този момент не се употребява до дъно. Това е нужда “.

Сочи се трансформира в съперник освен на летните, само че и на зимните курорти в България, споделя Димитър Цонев, шеф на огромна българска туроператорска компания, основана в Москва:

„ Например тази година през зимния сезон билетите за Сочи - отиване и връщане след Нова година - бяха към 9 – 10 000 рубли  - от порядъка на 100-120 евро, а билетите за България -между 18 000 и 20 000 хиляди рубли минимална цена. Това е една от аргументите и за частичния отлив и от нашите зимни курорти. Тази година има сериозен спад на почивките и в зимните туристически курорти, включително и от съветския туристически пазар “.

Друга причина за намаляването на интереса към България е завръщането на съветските туристи на обичания им пазар – Турция. Обезценяването на рублата през последните години също е от огромно значение, излиза наяве от думите на Александър Широков.

„ От 2014 година до момента рублата се е обезценила на практика на половина. Заплатите са се нараснали с към 20%. Тоест имаме понижаване на покупателната дарба в чужбина с 30%. В Русия има растеж. В Русия можем да си позволим това, което не можем в чужбина поради разликата в курса. Това е основният проблем, който породи, несъмнено, поради събитията през 2014г. в Крим и обвързваните с това наказания “.

На същото мнение е и Димитър Цонев, който изрежда още няколко аргументи за намаляването на интереса на съветските туристи към страната ни - качеството на българския артикул не дава отговор на цената, а се ускорява и конкуренцията от турския и гръцкия пазар, от Испания Италия:

„ На съветския пазар всички наши курорти би трябвало да се нареждат като марки и точно тук е мястото на общините, дружно с туроператорите, дружно със Министерството на туризма, да проявят по-голяма самодейност, с цел да бъдат показани особеностите на българските райони “

Според Димитър Цонев към момента има време летният сезон да бъде избавен, само че хотелиерите би трябвало да бъдат по-активни.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР