През първите три месеца на годината износът на България за

...
През първите три месеца на годината износът на България за
Коментари Харесай

Износът за ЕС расте със 7% за година през януари-март

През първите три месеца на годината износът на България за Европейския съюз нараства със 7% по отношение на същия интервал на 2018 година и е за 9.6 милиарда лв.. Основни търговски сътрудници на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Белгия, които образуват 67.3% от износа за страните - членки на Европейски Съюз, демонстрират данните на Националния статистически институт. Само през март износът за Европейски Съюз нараства с 2.9% по отношение на същия месец на миналата година и е за 3.3 милиарда лв..

През трите месеца максимален растеж на износа има в бранш " Минерални горива, масла и сходни артикули " (75.4%). Най-голям спад се следи в бранш " Мазнини, масла и восъци от скотски и растителен генезис " (8.4%).

Вносът на България от Европейски Съюз през интервала януари - март се усилва с 0.3% по отношение на същия интервал на миналата година и доближава 9.8 милиарда лева Най-голям е стойностният размер на стоките, импортирани от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Унгария. Само през март вносът понижава с 1.7% по отношение на същия месец на миналата година и е за 3.6 милиарда лв..

При вноса по отношение на година по-рано най-голямо процентно нарастване е регистрирано в бранш " Безалкохолни и алкохолни питиета и тютюн " (50%), а най-голямо понижение - в бранш " Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата) " (29.4%).

Външнотърговското салдо за първите три месеца е негативно и е на стойност 210.7 млн. лв..
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР