През първите девет месеца на годината площта на завършените индустриални

...
През първите девет месеца на годината площта на завършените индустриални
Коментари Харесай

Пазарът на индустриални имоти в София през 2019-а - само нагоре

През първите девет месеца на годината площта на приключените индустриални здания е достигнала съвсем 180 хиляди кв. м, което е с повече от 100 хиляди кв. м повече от финализираните планове през същия интервал на предходната година, сочат данните на данните на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. Същевременно площта на нефинализираните строителни планове е 145 хиляди кв. м, към 50% от които са площи за отдаване чартърен.

По-голямата част от индустриалните градежи са за лично прилагане от бизнесите или съставляват строителство по поръчка. От компанията показват, че сред януари и октомври пораства строителството и на площи чартърен. " През последните две години следим дълготраен растеж на приключените индустриални и логистични площи в София в отговор на интензивността на наемния пазар ", разяснява Жоро Ангелов, управител " Индустриални парцели и развиване на имоти " в Cushman & Wakefield Forton в прессъобщение.
 Пазарът на парцели в София върви към нова рекордна година
Пазарът на парцели в София върви към нова рекордна година

Броят на покупко-продажбите е на най-високото равнище от рецесията насам

Общият размер на логистичните и индустриални площи в столицата е повишен до 1,2 млн. кв. м до края на третото тримесечие, а този на офис площите клас " А " и " Б " - до над 1,9 млн. кв. м. Най-големият нов план от началото на годината е построяването на логистичната база на JYSK в Икономическа зона Божурище. Благодарение на това се следи и динамичност на пазара на терените, при които междинните цени възлизат на сред 25 и 35 евро на квадратен метър.

За интервала сред януари и края на октомври новоотдадените чартърен офис площи са с размер от над 108 хиляди кв. м, повече от половината от които са заети от IT компании. Почти една четвърт от всички договори за наем през интервала са подписани още на равнище създаване на парцелите. През третото тримесечие приблизително по-малко от 10% от свободните офис площи са били без хазяин, като в централната част на града на процедура няма незаети пространства. В развой на създаване са офис здания с повърхност от 383 хиляди кв. м.

От Cushman & Wakefield Forton показват, че динамичностите в IT бранша са довели до повишение на търсенето на офис пространства и в градове отвън София, като най-много аутсорсинг компании наемат терени в по-големите обитаеми места в страната. Примери за това са наемите от страна на Fadata в Бургас, KBC Group във Варна и Sutherland в Пловдив.
 Cushman & Wakefield Forton: Увеличаването на свободните офис площи ще натисне надолу наемните цени
Увеличаването на свободните офис площи ще натисне надолу наемните цени

За първото полугодие са приключени 107 хиляди кв. м площи

По отношение на комерсиалните площи, растеж на търсенето на такава категория пространства се следи от представители на сегментите домашни използва, детски и спортни артикули и дискаунт. " Сред образците е полската дискаунт верига Pepco, която е най-динамично растящият търговец у нас с 20 местоположения към третото тримесечие ", показват от Cushman & Wakefield Forton в известието си. За пръв път на локалния пазар стъпват производителя на детски облекла Brums, магазинът за долни дрехи Tezenis и Miniso.

Но пикът на новооткрити търговски площи, който се следи за първите девет месеца, се чака да докара до усмиряване на сегмента. Всъщност от консултантската компания следят плътност на пазара, заради което няма нови планове, които ще бъдат осъществени в идващите до две години в огромните градове. Това ще докара до намаление на каузи на незаетите площи и повишаване на цените на наемите, изключително в най-предпочитаните местоположения.

Фокусът в строителството на комерсиалните площи ще е върху обновяването на към този момент отворените такива, като на доста места реновационните действия са напреднали. " Целта на тези преустройства е комерсиалните центрове да усъвършенстват съществуващия микс от наематели, както и да разширят потребителската си база ", показват от Cushman & Wakefield Forton.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР