През първата половина на 2020 г. инвестиционните обеми в ЦИЕ

...
През първата половина на 2020 г. инвестиционните обеми в ЦИЕ
Коментари Харесай

Коронавирусът не изплаши инвеститорите

През първата половина на 2020 година капиталовите размери в ЦИЕ са достигнали 6.26 милиарда EUR. С главен принос за това са две огромни портфолиа от парцели на стойност 2.2 милиарда EUR, а Полша и Чехия имат 78% от каузи на вложенията в ЦИЕ-6. Най-голямото портфолио от жилищни парцели на Heimstaden заема 67% от общия капиталов размер в Чехия и към 21% от този в района. Придобиването от Lonestar (Optima) на 61.5% от акциите на GTC в ЦИЕ съставлява 15% от всички транзакции в ЦИЕ-6. Сегментът на офисите и този на индустриалните и логистичните площи също са с положителни резултати с дял надлежно от 41% и 22%.

„ Не е изненадващо, че интензивността при комерсиалните площи и хотелите, е по-ограничена, имайки поради, че отрицателните резултати от пандемията са най-осезаеми при тях. По отношение на цените, възвръщаемостта на първокласните индустриални и логистични парцели, остава постоянна, като има и пазари, на които се свива. При висококачествените офиси, тя е повишена приблизително с 25 базови точки, а при комерсиалните площи – с 50. Инвеститорите резервират интерес към ЦИЕ, само че се отнасят с нараснало внимание към района, до момента в който пазарите се успокоят и рестриктивните мерки за пътешестване от и до някои страни по света отпаднат “, споделя Кевин Търпин, шеф изследвания, Colliers CEE.

Инвеститорите от Европа, Средния Изток и Африка (с изключение на ЦИЕ) са най-активните през първото полугодие на 2020г., по-конкретно шведските с транзакцията на чешкото портфолио от жилищни парцели на стойност 1.3 милиарда EUR, следвани от немските и френските, всеки от които с придобивания на активи на стойност към 250 млн. EUR. Както и в предходните години, локалните вложители от ЦИЕ също имат принос към общия размер покупко-продажби, който през обсъждания интервал възлиза на 1/3 от него.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР